Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PR Centru 2021-2027 a fost aprobat de Comisia Europeană!

Programul Regional Centru 2021-2027 a fost aprobat astăzi de către Comisia Europeană. Astfel, mai mult de 1,38 miliarde euro, fonduri nerambursabile, vor fi gestionate de ADR Centru pentru dezvoltarea județelor Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. 

Obiectivul general al fondurilor ce vor fi atrase și investite prin PR Centru 2021-2027 este dezvoltarea Regiunii Centru astfel încât aceasta să devină o regiune mai curată, atractivă pentru locuitorii săi și turiști, cu o economie competitivă bazată pe cunoaștere și inovare în care grija pentru mediu și utilizarea rațională și durabilă a resurselor să fie o prioritate. Alocarea propusă din fonduri europene nerambursabile este de 1,152 miliarde euro, iar cofinanțarea națională va fi de aproximativ 232,39 milioane euro.

PR CENTRU 2021-2027 cuprinde intervenții pe toate cele 5 obiective de politică ale UE și este constituit din 9 priorități de finanțare care se adresează următoarelor domenii: 

  • susținerea procesului de cercetare, dezvoltare și transfer tehnologic de la nivel regional în domeniile de specializare inteligente regionale; 
  • sprijinirea dezvoltării IMM-urilor regionale; 
  • sprijinirea procesului de digitalizare a serviciilor publice locale și a IMM-urilor; 
  • măsuri de eficiență energetică pentru clădirile rezidențiale și clădirile publice de la nivel regional; 
  • dezvoltarea mobilității urbane durabile; modernizarea infrastructurii de transport județene;
  • investiții în infrastructura educațională pe toate palierele de învățământ; 
  • dezvoltarea turismului durabil și a patrimoniului în zonele rurale; 
  • susținerea regenerării urbane, a conservării patrimoniului și dezvoltării infrastructurii de turism și cultură din zonele urbane din Regiunea Centru.

Lansarea oficială la nivel regional al  Programului Regional Centru 2021-2027 va avea loc pe data de 23 noiembrie 2022, la Târgu Mureș, urmând ca la începutul anului 2023 să fie publicate primele ghiduri de finanțare.

Click aici pentru versiunea oficială a Programului Regional Centru 2021-2027. 

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 608