Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului și memorialul „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu Sărat vor beneficia de finanțare, prin PNRR

Primele contracte cu finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență în cadrul Componentei 11 – Turism și Cultură, Investiția 2 – Modernizarea/crearea de muzee și memoriale au fost semnate marți, 4 octombrie 2022, de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, la Palatul Victoria, în prezența prim-ministrului Nicolae Ciucă, viceprim-ministrului Kelemen Hunor, ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, Excelenței Sale Reuven Azar, Ambasadorul Israelului, Prim Rabinului Cancelariei Rabinice, Rafael Shaffer, consilierului prezidențial Cătălina Galer și a altor înalți oficiali.

Valoarea cumulată a investițiilor finanțate prin PNRR pentru contractele semnate este de 24 milioane de euro, la care se adaugă contribuția din bugetul de stat.

  • 15 milioane de euro din PNRR sunt alocate Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului

Clădirea Banloc-Goodrich, situată în București, va găzdui Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România Elie Wiesel, investiție în valoare totală de 38,7 milioane euro din care 15 milioane euro din fonduri europene, prin PNRR, restul investiției fiind asigurată din fonduri de la bugetul de stat și donații, pentru realizarea investiției până în anul 2026.

Complexul muzeal va ocupa o suprafață  totală construită de 10.397 mp și va găzdui o colecție de documente, artefacte de mari și mici dimensiuni care reflectă diversitatea istoriei comunităților evreiești din România. Activitățile care se vor desfășura în cadrul viitorului muzeu (de cercetare, educaționale și culturale) se adresează diferitelor categorii de public: cercetători, experți, profesori, studenți, atât noii generații, cât și seniorilor.

  • Memorialul „Închisoarea tăcerii” din Râmnicu Sărat va include un Centru educațional privind comunismul, printr-o investiție de 9 milioane euro

Cel de-al doilea contract semnat are în vedere restaurarea închisorii de la Râmnicu Sărat și amenajarea sa muzeală – Memorialul „Închisoarea tăcerii” Râmnicu Sărat și Centrul educațional privind Comunismul în România.

Se va restaura astfel Muzeul de la Râmnicu Sărat și amenajarea sa muzeală, proiectul incluzând realizarea unei expoziții permanente, și realizarea unui centru educațional privind comunismul în România în vederea promovării memoriei comunismului și a consecințelor sale, inclusiv în format digital și promovarea acestuia în mediul online.

Alături de închisori precum Sighet, Gherla sau Aiud, Râmnicu Sărat a reprezentat unul dintre punctele represiunii comuniste, regimul de exterminare practicat contribuind la trista sa reputație.

Scopul investiției este de a promova un program de restaurare a monumentului istoric și de amenajare muzeală în vederea valorificării turistice pentru publicul larg dar și pentru crearea de condiții optime pentru specialiștii în cercetarea crimelor comunismului.

Imobilul este format din teren în suprafață de 8415 mp, se află în proprietatea Statului Român în administrarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc din anul 2007. Terenul este amplasat în intravilanul municipiului Râmnicu-Sărat.

Sursa: MIPE

Vizualizări: 102