Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

1086 de proiecte depuse pe POR

„La ora actuala cele mai multe proiecte depuse sunt pentru Axa 2, privind infrastructura locala si regionala. Având în vedere ca pentru acest domeniu sunt foarte multe proiecte, voi propune Guvernului sa finanteze un program separat pentru infrastructura pentru a valorifica si acele proiecte care nu vor putea primi fonduri prin Programul Operational Regional. Autoritatile publice locale trebuie sa se orienteze de acum si catre Axa 5, privind dezvoltarea si promovarea turismului pentru a valorifica potentialul turistic al regiunilor. Pâna în acest moment, pentru Programul Operational Regional, au fost depuse 1.086 de proiecte, în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de euro. Speram ca pâna la sfârsitul anului sa încheiem cât mai multe contracte, astfel încât sa înceapa absobtia fondurilor. Trebuie precizat un lucru important: anul trecut a fost unul de negociere si pregatire a lansarii cererilor de proiecte, anul acest vor fi încheiate contracte, urmând ca anul viitor sa înceapa absobtia fondurilor. Acest lucru se întâmpla în toate tarile UE”, a declarat, joi 18 septembrie 2008, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor Laszlo Borbely aflat la Iasi într-o vizita oficiala împreuna cu Comisarul European pentru Dezvoltare Regionala, Danuta Hubner.

Comisarul european pentru Politica regionala a declarat pentru Business Standard ca atat Romania, cat si Bulgaria ar trebui sa accelereze implementarea proiectelor contractate prin fonduri de preaderare, pentru a accelera absorbtia. “In cadrul programului ISPA, Romania a reusit sa absoarba aproximativ jumatate din bani, suma ramasa necontractata fiind de un miliard de euro”, a declarat Danuta Hubner.

Cei doi demnitari s-au întâlnit cu presedintii consiliilor judetene din Regiunea Nord-Est si primarul municipiului Iasi, pentru a discuta stadiul implementarii proiectelor cu finantare europeana. Deasemenea, au avut loc întâlniri cu reprezentanti ai societatii civile si mediului academic.

Sursa: MDLPL, www.standard.ro

Vizualizări: 76