Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PNRR: Lansare apel pentru înființarea și operaționalizarea Centrelor de Competență Horizon

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat ieri, 3 octombrie 2022, apelul pentru înființarea și operaționalizarea Centrelor de Competență. Apelul de proiecte sprijină înființarea și operaționalizarea a cinci Centre de Competență, câte unul pentru fiecare domeniu de importanță strategică din cadrul misiunilor UE din cadrul Orizont Europa, respectiv:

  • cancer (Cancer);
  • adaptarea la schimbările climatice, inclusiv transformarea societală (Adaptation to Climate Change);
  • oceane sănătoase, ape de interior și zona costieră (Restore our Ocean and Waters);
  • orașe inteligente, climatic neutre (Climate-Neutral and Smart Cities);
  • sănătatea solului și a alimentelor (A Soil Deal for Europe), prin selectarea și finanțarea unor proiecte complexe de CDI.

 Solicitanți eligibili

Pot participa în calitate de Solicitant numai acele organizații de cercetare de drept public cuprinse în sistemul național de cercetare-dezvoltare, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului Nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, cu modificările și completările ulterioare.

Parteneri eligibili

Pot participa în calitate de Partener:

  • organizații de cercetare de drept public cuprinse în sistemul național de cercetare-dezvoltare, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului Nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, cu modificările și completările ulterioare. Un consorțiu trebuie să includă 5 (cinci) organizații de drept public de cercetare, dezvoltare și inovare, inclusiv Solicitantul;
  • întreprinderi mici și mijlocii (IMM) ce au ca obiect de activitate principal sau secundar activități de cercetare-dezvoltare conform clasei de cod CAEN 72, subclaselor CAEN 721 - Cercetare-dezvoltare în științe naturale și inginerie, respectiv CAEN 722  Cercetare dezvoltare în științe sociale și umaniste. Un consorțiu trebuie să includă 5 parteneri din categoria IMM;
  •  întreprinderi mari ce au ca obiect de activitate principal sau secundar activități de cercetare-dezvoltare conform clasei de cod CAEN 72, subclaselor CAEN 721 – Cercetare dezvoltare în științe naturale și inginerie, respectiv CAEN 722 - Cercetare-dezvoltare în științe sociale și umaniste.

Un consorțiu trebuie să includă 5 (cinci) organizații de cercetare de drept public, inclusiv Solicitantul, și 5 (cinci) întreprinderi mici și mijlocii (IMM). Suplimentar celor 10 .participanți, din consorțiu pot face parte și întreprinderi mari.

Bugetul alocat prezentului apel de proiecte, pentru întreaga perioadă de derulare a proiectelor complexe, este de 25.000.000 Euro. Valoarea maximă acordată de la bugetul competiției pentru un proiect complex este de 5.000.000 euro pentru o durată de implementare de 36 luni. În cadrul unui proiect complex, valoarea maximă acordată de la bugetul competiției este de:

  • 500.000 euro pentru organizațiile de cercetare de drept public;
  • 200.000 euro pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM);
  • 1.000.000 euro pentru întreprinderile mari.

Activități obligatorii:

  1. Activități CDI
  2. Activități de modernizare echipamente și infrastructuri de cercetare.
  3.  Activități suport și de diseminare a rezultatelor cercetării și a implementării obiectivelor misiunilor UE din cadrul Orizont Europa în România.

Depunerea cererilor de finanţare se realizează în perioada  01.10.2022 – 16.11.2022, în mod electronic, prin intermediul platfomei https://proiecte.pnrr.gov.ro.

Descarcă ghidul

Ana-Maria Apetrei

www.fonduri-structurale.ro 

Sursa: MCID

Vizualizări: 1072