Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Primăria Sibiu continuă modernizarea sistemului de colectare a deșeurilor

Consiliul Local al municipiului Sibiu a avut pe ordinea de zi a ședinței din luna aceasta două proiecte importante pentru sistemul de colectare selectivă a deșeurilor de la populație în municipiul Sibiu. Acestea au fost aprobate și urmează să fie depuse pentru obținerea finanțării din Planul Național pentru Redresare și Reziliență. 

„Sibiul a dat tonul cu insulele ecologice, primele 15 fiind deja funcționale în oraș încă de anul trecut. Vom extinde acest model, cu fonduri europene, în tot orașul. În ceea ce privește centrul de aport voluntar, acesta reprezintă o alternativă la campaniile anuale de colectare a anumitor tipuri de deșeuri, cum sunt cele voluminoase sau periculoase, dar îi ajută și pe cetățenii care doresc să acceseze abonamentul ECO pentru taxa de salubrizare care presupune predarea a 10 kg de reciclabile anual. Până acum puteau face acest lucru la centrele private de colectare, dar acum vom crea unul public.”, a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Astfel, proiectele privesc:

  • Crearea a 110 insule ecologice digitale pentru colectarea selectivă a deșeurilor, fiecare dotată cu 5 tipuri de containere pentru cele 5 fracții de deșeuri. Insulele vor avea acces controlat, digital, prin intermediul unui card, prin GSM înregistrându-se numărul de aruncări pe fiecare apartament. Valoarea estimată a proiectului depășește 12,5 milioane de lei. 
  • Amenajarea unui centru de aport voluntar a deșeurilor reciclabile, scopul fiind acela de a suplimenta posibilitățile de colectare selectivă pentru cetățeni. Centrul va fi creat în Viile Sibiului, pe un teren de aproximativ 4.000 de metri pătrați pus la dispoziție de Primăria Sibiu. Practic, cetățenii care colectează selectiv corect din responsabilitate, dar și pentru a-și reduce costurile cu taxa de salubrizare prin diminuarea cantităților de rezidual, vor putea aduce la acest centru oricând, în afara campaniilor de colectare, următoarele tipuri de deșeuri care nu pot fi colectate în pubele individuale de la locuințe: 
    • reciclabilele și biodeșeurile;
    • deșeurile voluminoase și periculoase;
    • deșeurile din construcții;
    • echipamentele electrice și electronice;
    • anvelopele și bateriile uzate.

Valoarea proiectului este estimată la 4,5 milioane de lei. 

Sursa: Primăria Sibiu

Vizualizări: 212