Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeană propune tăierea a 7,5 miliarde euro din fondurile europene ale Ungariei până în 2027

Ca urmare a încălcării principiilor statului de drept în Ungaria, Comisia Europeană a propus Consiliului UE duminică, 18 septembrie 2022, următoarele măsuri de protecție a bugetului și a intereselor financiare ale UE:

  • suspendarea a 65% din angajamentele pentru trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune;
  • interdicția de a încheia angajamente legale cu trusturile de interes public pentru programele implementate în management direct și indirect.

„Este vorba despre încălcări ale statului de drept care compromit utilizarea şi gestionarea fondurilor UE. Nu putem concluziona că bugetul UE este suficient protejat”, a declarat Johannes Hahn, Comisarul UE pentru buget, într-un comunicat al Comisiei Europene.

În acest sens, Consiliul are o lună pentru a decide dacă adoptă aceste măsuri. În circumstanțe excepționale, această perioadă poate fi prelungită cu maximum două luni. Mai mult, Comisia va monitoriza situația și va informa Consiliul cu privire la orice element relevant care ar putea avea un efect asupra evaluării sale actuale.

Până pe 19 noiembrie, Ungaria s-a angajat să-şi îndeplinească toate angajamentele asumate faţă de Comisia Europeană, se arată în comunicatul oficial. 

Ana-Maria Apetrei,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 128