Politica comuna în domeniul pescuitului: Comisia lanseaza o evaluare intermediara

Comisia Europeana a aprobat astazi un document prezentat de comisarul pentru afaceri maritime si pescuit, Joe Borg, în care se analizeaza rezultatele si deficientele functionarii politicii comune în domeniul pescuitului (PCP) dupa reforma din 2002. Desi comisarii au fost de acord ca pachetul de reforme din 2002 a contribuit mult la îmbunatatirea modului de gestionare a resurselor piscicole ale UE, mai ramân înca multe probleme de rezolvat. Luarea unor decizii pe termen scurt, precum si comportamentul iresponsabil al anumitor parti ale sectorului au continuat sa îi defavorizeze pe acei pescari ale caror actiuni urmaresc binele comun. Drept rezultat, s-a creat un cerc vicios care a pus în pericol atât echilibrul ecologic al oceanelor noastre, cât si rentabilitatea economica a sectorului. Prin urmare, Comisia propune lansarea imediata a unei revizuiri complete a PCP în scopul de a pregati terenul pentru o reforma majora a cadrului institutional al gestionarii resurselor piscicole din Europa.

Dupa cum a comentat comisarul Borg, „Nu exista nicio alternativa la politica comuna în domeniul pescuitului atunci când este vorba despre gestionarea resurselor mobile internationale pe care se bazeaza industria pescuitului. În forma sa actuala, PCP nu încurajeaza însa un comportament responsabil nici din partea pescarilor, nici din partea politicienilor. Instrumentele de gestionare pe care le utilizam favorizeaza un proces decizional pe termen scurt si limitat ca viziune, care ameninta durabilitatea resurselor noastre piscicole. Va fi nevoie de timp pentru stabilirea unui diagnostic complet al schimbarilor necesare si pentru elaborarea unui plan de actiune si trebuie ca toate partile interesate sa fie total implicate în acest proces. De aceea, am propus sa lansam imediat o revizuire completa a reformei din 2002.”

Comisarul Borg a scos în evidenta o serie de rezultate concrete obtinute ca urmare a reformei din 2002, în special cresterea credibilitatii si a transparentei bazelor stiintifice ale politicii, îmbunatatirea dialogului cu partile interesate, includerea unui numar important de stocuri în planurile de gestionare pe termen lung si, recent, luarea unor masuri în vederea descurajarii si eliminarii pescuitului ilegal, precum si a reducerii capturilor aruncate în mare.

În ciuda acestor progrese, pentru ca pescuitul în apele UE sa devina cu adevarat durabil, mai trebuie înca depasite anumite obstacole, precum:

  • supracapacitatea flotei comunitare: în prezent, flota poate captura o cantitate de peste de doua-trei ori mai mare decât cantitatea maxima admisa din punct de vedere al productivitatii durabile;
  • pescarii trebuie responsabilizati în ceea ce priveste utilizarea durabila a unei resurse publice;
  • obiectivul durabilitatii ecologice, fiind o preconditie a durabilitatii economice si sociale, trebuie sa prevaleze asupra acesteia din urma.
  • trebuie sa existe o ierarhie mai clara în procesul decizional între principii si aplicarea acestora, astfel încât sa se simplifice reglementarea la nivel comunitar si sa se încurajeze solutii regionale de gestionare ori de câte ori este posibil.
  • va trebui ca PCP sa se conformeze dispozitiilor Directivei privind strategia pentru mediul marin, care a intrat recent în vigoare si care obliga statele membre sa realizeze, pâna în 2020, asigurarea starii bune de mediu a marilor din jurisdictia lor pâna în 2020.
  • Europa are nevoie de o abordare comuna a gestionarii resurselor piscicole, care sa includa atât dimensiunea continentala si de piata a sectorului, cât si sectorul capturilor si acvacultura, în conformitate cu noua politica maritima integrata a UE si cu interesul acesteia fata de cresterea durabila în regiunile de coasta.
Comisia va lansa în curând o etapa de analiza si consultare care va sta la baza viitorului proces de reforma. La 29 septembrie, în cadrul Consiliului pentru pescuit, ministrii pescuitului se vor reuni pentru o dezbatere neoficiala pe baza unui document de analiza si a unor optiuni politice. Dupa aceea, în cazul în care Consiliul va invita Comisia sa înceapa lucrarile cu privire la reforma PCP cu ocazia prezentarii, în decembrie 2008, a concluziilor sale referitoare la politica maritima, Comisia va elabora, la începutul anului 2009, un document de dezbatere complet, care va sta la baza unei ample consultari cu statele membre si cu partile interesate.

Politica comuna în domeniul pescuitului a fost instituita oficial în 1983 si, de atunci, a fost supusa reviziei o data la zece ani. Ultima reforma a fost aprobata în 2002 si urmeaza sa fie revizuita cel târziu în 2012.

Sursa: Comisia Europeana