Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POC: Cerere de rambursare de un sfert de miliard de euro, trimisă către Comisia Europeană

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate, a transmis Autorității de Certificare și Plată, din cadrul Ministerului Finanțelor, spre certificare și rambursare, o declarație de cheltuieli în valoare de 231,86 milioane euro, fiind cea mai mare de când România gestionează fonduri europene, conform comunicatului oficial de vineri, 9 septembrie 2022. 

Suma este aferentă unor investiții efectuate în anul 2020, care, din lipsă de personal la nivelul aparatului tehnic al Programului Operațional Competitivitate nu au fost cerute spre decontare. Recuperarea s-a efectuat după suplimentarea schemei de angajați ce a avut loc la finele lunii mai, când MIPE, care are rol și de coordonator național PNRR, și-a adaptat structura de personal pentru a putea răspunde acestor provocări. În acest mod, au devenit operaționale structurile de personal necesare gestionării concomitente a Programelor Operaționale 2014-2020, inițierii celor aferente perioadei de programare 2021-2027 și cele prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Până în prezent, pentru proiectele derulate prin acest program operațional, Comisia Europeană a rambursat României 765,23 milioane euro, din totalul de 1,23 miliarde euro transmise spre decontare.

Sumele reprezintă cheltuieli eligibile efectuate din fonduri europene în cadrul proiectelor derulate prin Programul Operațional Competitivitate.

Din aprilie și până acum, România a solicitat spre decontare de la Executivul european aproximativ 2,4 miliarde de euro.

În total, în perioadă de programare 2014-2020, România a solicitat către Uniunea Europeană, prin Politica de Coeziune și Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD), aproximativ 15,1 miliarde de euro.

Sursa: MIPE

Vizualizări: 167