Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE a aprobat primul pachet de planuri strategice aferente Politicii Agricole Comune pentru șapte state membre

Miercuri, 31 august 2022, Comisia Europeană a aprobat primul pachet de planuri strategice PAC pentru șapte țări: Danemarca, Finlanda, Franța, Irlanda, Polonia, Portugalia și Spania. Acesta este un pas important pentru punerea în aplicare a noii politici agricole comune (PAC) la 1 ianuarie 2023. 

Noua PAC este concepută pentru a contura tranziția către un sector agricol european sustenabil, rezilient și modern. În cadrul politicii reformate, finanțarea va fi distribuită mai echitabil fermelor familiale mici și mijlocii, precum și tinerilor fermieri. În plus, fermierii vor fi sprijiniți să adopte noi inovații, de la agricultura de precizie la metodele de producție agroecologice. 

Prin sprijinirea unor acțiuni concrete în aceste domenii și în altele, noua PAC poate fi piatra de temelie a securității alimentare și a comunităților agricole din Uniunea Europeană.

Noua PAC include un mod de lucru mai eficient și mai eficace. Statele membre vor pune în aplicare planurile strategice naționale PAC, combinând finanțarea sprijinului pentru venit, a dezvoltării rurale și a măsurilor de piață. 

La elaborarea propriului plan strategic PAC, fiecare stat membru a ales dintr-o gamă largă de intervenții la nivelul UE, adaptându-le și direcționându-le pentru a răspunde nevoilor sale specifice și condițiilor locale. Comisia a evaluat dacă fiecare plan contribuie la realizarea celor zece obiective-cheie ale PAC, care abordează provocări în materie de mediu, sociale și economice comune. Prin urmare, planurile vor fi conforme cu legislația UE și ar trebui să contribuie la realizarea obiectivelor UE în materie de climă și mediu, precum și în materie de bunăstare a animalelor, astfel cum se prevede în strategia „De la fermă la consumator” și în strategia privind biodiversitatea ale Comisiei.

PAC va beneficia de finanțare în valoare de 270 de miliarde EUR pentru perioada 2023-2027. 

Cele șapte planuri aprobate miercuri reprezintă un buget de peste 120 de miliarde EUR, inclusiv peste 34 de miliarde EUR dedicate exclusiv obiectivelor în materie de mediu și climă și programelor ecologice. Această sumă poate fi utilizată, de exemplu, pentru a promova practici benefice pentru sol și pentru a îmbunătăți gestionarea apei și calitatea pajiștilor. PAC poate sprijini, de asemenea, împădurirea, prevenirea incendiilor, refacerea și adaptarea pădurilor. 

Fermierii care participă la programele ecologice pot fi recompensați, printre altele, pentru interzicerea sau limitarea utilizării pesticidelor și pentru limitarea eroziunii solului. Între 86 % și 97 % din suprafața agricolă națională utilizată va fi exploatată în bune condiții agricole și de mediu. 

O finanțare substanțială va sprijini, de asemenea, dezvoltarea producției ecologice, majoritatea țărilor urmărind să își dubleze sau chiar să își tripleze suprafața agricolă. Zonele care se confruntă cu constrângeri naturale, cum ar fi zonele montane sau de coastă, vor continua să beneficieze de finanțare specifică pentru a menține o activitate agricolă.

În contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și al creșterii actuale a prețurilor produselor de bază, Comisia a invitat statele membre să exploateze toate oportunitățile oferite de planurile lor strategice PAC pentru a consolida reziliența sectorului lor agricol în vederea promovării securității alimentare. Aceasta include reducerea dependenței de îngrășămintele sintetice și extinderea producției de energie din surse regenerabile fără a submina producția de alimente, precum și promovarea unor metode de producție sustenabile.

Reînnoirea generațiilor este una dintre principalele provocări cu care se va confrunta agricultura europeană în următorii ani. Este esențial ca sectorul agricol să rămână competitiv și să sporească atractivitatea zonelor rurale. Sprijinul specific pentru tinerii fermieri ocupă un loc important în fiecare plan aprobat; peste 3 miliarde EUR vor ajunge direct la tinerii fermieri din cele șapte țări. Fondurile pentru dezvoltare rurală vor sprijini mii de locuri de muncă și întreprinderi locale din zonele rurale, îmbunătățind în același timp accesul la servicii și infrastructură, cum ar fi banda largă. În conformitate cu viziunea pe termen lung pentru zonele rurale ale UE, nevoile cetățenilor din mediul rural vor fi abordate și prin alte instrumente ale UE, cum ar fi Mecanismul de redresare și reziliență (MRR) sau fondurile structurale și de investiții europene (fondurile ESI).

După aprobarea primelor 7 planuri strategice PAC, Comisia Europeană își menține angajamentul deplin față de aprobarea rapidă a celorlalte 21 de planuri, ținând seama de calitatea și de promptitudinea reacțiilor în urma observațiilor Comisiei.

Sursa: Comisia Europeană 

Vizualizări: 172