Guvernul apreciaza ca vitala implementarea actiunilor ce duc la atingerea obiectivelor Strategiei Lisabona
Guvernul apreciază ca vitală implementarea acţiunilor menite să ducă la atingerea obiectivelor Strategiei Lisabona asumate de România, a declarat Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, la finalul reuniunii de lucru pe această temă desfăşurată luni, 15 septembrie a.c., la Palatul Victoria, la care au participat comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban, alţi reprezentanţi ai Comisiei Europene, miniştri şi secretari de stat.
Şeful Executivului a subliniat că Guvernul României a tratat cu o atenţie deosebită recomandările specifice de ţară formulate de Comisia Europeană în Raportul strategic cu privire la implementarea Strategiei Lisabona, din 11 decembrie 2007, şi susţinute la Consiliul European de primăvară din martie 2008.
Premierul Tăriceanu a reamintit că pentru a pune în practică recomandările Comisiei Europene şi a obţine progrese măsurabile şi vizibile în implementarea reformelor incluse în PNR, în luna aprilie 2008, guvernul a decis elaborarea unui Plan de acţiuni suplimentare pentru implementarea PNR în perioada 2008-2009.
„Pentru România este vitală implementarea acestui Plan de Acţiuni, pentru că România trebuie să facă faţă cerinţelor Uniunii Europene, printr-o economie competitivă bazată pe cunoaştere şi inovare”, a declarat Primul-ministru.
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu i-a prezentat comisarului european Leonard Orban câteva dintre cele mai importante performanţe ale economiei româneşti în contextul în care economiile altor ţări europene trec printr-o perioadă mai puţin fastă şi a subliniat necesitatea unei bune cunoaşteri a acestor realităţi şi la nivelul Uniunii Europene.
„Eu cred că România are o perspectivă bună de creştere economică solidă, sănătoasă, pentru următorii ani, şi de performanţe cu mult peste media europeană”, iar la acest lucru vor contribui nu numai fondurile europene alocate României, ci şi amplul program de investiţii decis de guvern în sectoare vitale pentru economie precum infrastructura, construcţii, telecomunicaţii, agricultură şi dezvoltarea rurală”, a declarat Primul-ministru.
Comisarul european Leonard Orban a apreciat, la rândul său, evoluţia bună din ultimii ani a economiei româneşti, referindu-se în acelaşi timp la măsurile pe care România trebuie să le aplice cu prioritate până la sfârşitul acestui an.
În opinia Comisiei Europene, România trebuie să pună accentul în continuare pe asigurarea stabilităţii macroeconomice, pentru o creştere economică durabilă şi pe reducerea birocraţiei, a declarat Leonard Orban, care s-a declarat încrezător că România va face multe progrese în aceste direcţii în perioada următoare.
„Comisia Europeană salută faptul că România se angajează în Planul său de Acţiune să întocmească o listă de proceduri şi norme care reprezintă în momentul de faţă poveri administrative pentru mediul de afaceri”, a declarat comisarul Orban.
Sursa: Guvernul Romaniei