Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Centru de zi pentru vârstnici în Gorj, cu finanțare europeană

Cu fonduri europene atrase prin Programul Operațional Regional 2014-2020, administrația locală din comuna Bălești, județul Gorj, în parteneriat cu Asociația Sfântul Toma, implementează un proiect care vizează înființarea unui centru social de zi și a unei unități de îngrijire la domiciliu, în satul Cornești.

Conform comunicatului ADR Sud-Vest Oltenia publicat luni, 8 august 2022, Prin această investiție, persoanele cu vârsta peste 65 de ani vor beneficia de servicii sociale profesionale, care au ca scop îmbunătățirea calității vieții, prevenirea instituționalizării și oferirea de sprijin pentru o viață independentă.

Pentru înființarea centrului social, o clădire existentă a fost reabilitată, modernizată, dotată și extinsă cu o construcție nouă, cu un singur nivel. Lucrările au fost deja finalizate și recepționate, însă perioada de implementare a proiectului a fost prelungită până la data de 31 decembrie 2022, în vederea achiziționării unui mijloc de transport.

Clădirea existentă, reabilitată și modernizată, cuprinde două săli pentru activități de socializare, una pentru activități de terapie/consiliere, un birou administrativ și o încăpere pentru aparatura și dotările necesare unității de îngrijire la domiciliu. Lucrările au vizat consolidarea clădirii, reparații și finisaje interioare și exterioare, înlocuirea tâmplăriei, refacerea instalațiilor electrice și termice, amenajarea și dotarea încăperilor. Printre dotări, se numără obiecte de mobilier, televizoare, calculatoare, jocuri de societate, sistem de supraveghere și anti-incendiu.

La intrarea în clădire, în spațiul central, a fost amenajată recepția cu locuri de așteptare, o bibliotecă și un spațiu pentru diverse activități, cu mese pentru lectură și diverse jocuri, precum șah sau rummy. Acest spațiu va putea fi reorganizat pentru seri cultural-artistice, conferințe, prelegeri sau diverse întâlniri.

În spațiul nou construit, ca extindere a clădirii existente, au fost amenajate grupuri sanitare, inclusiv pentru persoane cu dizabilități locomotorii, și au fost amplasate o centrală termică pe gaze și una pentru detecție și semnalizare în caz de incendiu.

De asemenea, în exterior, au fost amenajate spații verzi, locuri de parcare, alei pietonale, o zonă pentru biciclete și au fost montate un foișor, pergole din lemn, bănci, o fântână arteziană, o masă de tenis, aparate pentru mișcare în aer liber, stâlpi de iluminat și o platformă pentru europubele.

Proiectul are o valoare totală de 1,4 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 1,2 milioane de lei.

Sursa: ADR SV Oltenia

Vizualizări: 195