Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Iași: 2,47 miliarde de lei prin POIM pentru lucrări de modernizare în cadrul Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă uzată

Joi, 4 augustu 2022, a fost semnat un nou contract de lucrări de modernizare în cadrul Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă uzată cu o valoare totală de 2,47 miliarde de lei, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare. 

Proiectul vizează îmbunătățirea infrastructurii de apă și canalizare pentru un număr de peste 190 000 de locuitori din localitățile din incluse în proiect, termenul de finalizare propus fiind sfârșitul anului 2023.

„În perioada de programare 2021–2027, accesarea fondurilor va fi simplificată prin îndeplinirea de către Agenția pentru Dezvoltare Regională a rolului de autoritate de management pentru Programul Regional Nord – Est cu o alocare de 1,75 miliarde de euro”, a transmis ministrul Marcel Boloș, aflat într-o vizită de lucru.

În ceea ce privește domeniul sănătății, discuțiile dintre reprezentanții MIPE și autoritățile locale din județul Iași au vizat proiectele de finanțare a Spitalului Regional de la Iași, Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași și Centrului de Terapie cu Protoni, investiții esențiale nu doar pentru județul Iași, ci pentru întreaga regiune, ale căror valoare cumulată depășește 1 miliard de euro.

„Fondurile alocate domeniului sănătății vor schimba, pe termen lung, calitatea serviciilor medicale acordate beneficiarilor din această regiune a țării. Cele trei proiecte pe care le putem finanța la Iași cu bani europeni – Spitalul Regional de Urgență, Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară și Centrul de Terapie cu Protoni – vor schimba strategia de dezvoltare în domeniul serviciilor medicale și vor deservi peste 5 milioane de locuitori din regiune. În perioada de programare 2021–2027 vom avea 3,88 miliarde de euro la dispoziție, prin Programul Operațional Sănătate, pe care îi vom putea investi în construcția spitalelor regionale, printre care și cel de la Iași, în calitatea serviciilor medicale, digitalizare, cercetare. Prin PNRR avem un buget de peste 2 miliarde de euro prin care vom finanța investiții în infrastructura spitalicească și prespitalicească, iar discuțiile pe care le-am avut recent cu reprezentanții BEI au vizat identificarea unor soluții de finanțare în domeniul sănătății care să permită susținerea, prin împrumuturi pe care Guvernul le poate face cu sprijinul BEI, acelor investiții care nu pot fi finanțate prin politica de coeziune sau prin PNRR. În ceea ce privește Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară, un proiect vital pentru regiune, vă asigur de toată susținerea mea pentru a pune acest proiect pe harta fondurilor europene”, a precizat ministrul Marcel Boloș.

Județul Iași este al patrulea județ din țară în ceea ce privește gradul de absorbție a fondurilor europene, cu 446 contracte semnate în valoare de 8,84 miliarde de lei, din care mai mult de o treime sunt deja finalizate.

Sursa: MIPE 

Vizualizări: 173