Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

România și UNESCO au semnat acordul pentru reînnoirea Centrului Internațional pentru Pregătire Avansată și Cercetare în Fizică Măgurele

România și UNESCO au semnat acordul pentru reînnoirea Centrului Internațional pentru Pregătire Avansată și Cercetare în Fizică (CIFRA) Măgurele, se arată într-un comunicat oficial al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării din data de ieri, 7 iulie 2022. 

Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, și Shamila Nair-Bedouelle, director general adjunct pentru sectorul științe naturale al UNESCO, au semnat la Paris acordul dintre Guvernul României și Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură privind reînnoirea Centrului Internațional pentru Pregătire Avansată și Cercetare în Fizică (CIFRA) ca centru de categoria a 2-a sub auspiciile UNESCO. 

Acordul inițial între Guvernul României și UNESCO privind înființarea CIFRA a fost semnat în 21 noiembrie 2012. Reînnoirea centrului, oficializată ieri la Paris, a fost semnată și de directorul general al CIFRA, prof. dr. Sabin Stoica.

CIFRA - Măgurele este singurul centru de categoria a 2-a sub auspiciile UNESCO din Romania și singurul centru în științe de bază, din zona Europei de Sud-Est. CIFRA acționează ca centru regional UNESCO și oferă oportunități de pregătire și cercetare în laboratoare din România pentru studenți din zona Europei de Sud-Est, precum și pentru cei din țări mai puțin dezvoltate (Africa, Asia). De asemenea, CIFRA desfășoară cercetări avansate în fizică și cercetări multidisciplinare (științe de bază, inginerie, TIC, etc.) în cooperare cu UNESCO și centrele/institutele asociate UNESCO.

Sursa: MCID

Vizualizări: 188