Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia va furniza 248 milioane euro pentru a sprijini statele membre, inclusiv România, care primesc refugiații din Ucraina

Comisia Europeană a decis ieri, 18 mai 2022, să pună 248 milioane de euro la dispoziția unui număr de 5 state membre care au fost cele mai afectate la începutul războiului și care găzduiesc un număr mare de refugiați, pentru a sprijini sistemele acestora de primire și de gestionare a frontierelor.

Polonia, România, Ungaria, Slovacia și Cehia vor primi această asistență de urgență din fondurile pentru afaceri interne. Statele membre pot utiliza aceste fonduri pentru a le oferi asistență imediată, de exemplu alimente, transport și cazare temporară, persoanelor care fug din calea invaziei neprovocate a Ucrainei de către Rusia și pentru a-și spori capacitatea de a gestiona frontierele externe ale UE.

Organizațiile societății civile și autoritățile locale și regionale joacă, de asemenea, un rol esențial în furnizarea de asistență și, prin urmare, statele membre vor trebui să se asigure că și acestea au acces la această finanțare de urgență. Pentru a se asigura că plățile se efectuează rapid, fără o sarcină administrativă considerabilă, Comisia va elibera fondurile mai degrabă pe baza rezultatelor obținute, decât pe baza costurilor reale. 

Pentru sprijini în continuare nevoile inițiale de primire pe măsură ce acestea evoluează, Comisia va pune la dispoziție restul de 152 milioane EUR după ce va obține acordul autorității bugetare. 

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 44