Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Seminar regional de mare importanta privind accesarea fondurilor europene

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru va organiza, in data de 18 septembrie 2008, la Alba Iulia, in Sala de conferinte a Hotelului Parc, seminarul regional: „Programul Operational Regional, Programele de cooperare teritoriala ale Uniunii Europene si rolul Biroului de Reprezentare al Regiunii Centru la Bruxelles in facilitarea accesarii acestora”. Acest eveniment este conceput pentru a facilita schimbul de informatii dintre reprezentantii autoritatilor publice locale interesate sa acceseze fonduri europene si Biroul de Reprezentare al Regiunii Centru la Bruxelles. Intalnirea porneste de la obiectivele POR 2007-2013 si complementaritatea acestora cu alte finantari nerambursabile acordate prin diverse programe ale Comisiei Europene. Pentru exemplificarea unor reusite in acest sens, seminarul va permite si reprezentantilor regiunilor partenere cu Regiunea Centru sa indice cum se poate ajunge de la idei indraznete la proiecte de succes.

Acest seminar se adreseaza actorilor implicati in procesul de dezvoltare regionala din regiunea Centru, oferind un set util de informatii, precum si numeroase exemple de buna practica, in ceea ce priveste accesarea programelor de dezvoltare urbana, a programelor de cooperare teritoriala si modul in care birourile de reprezentare regionala de la Bruxelles pot actiona ca intemediari si facilitatori in acest sens.
Beneficiind de pozitia strategica dobandita de Regiunea Centru prin deschiderea propriului Birou de reprezentare la Bruxelles si de relatiile de buna colaborare deja dezvoltate cu birouri similare, seminarul se va bucura de prezenta unor reprezentanti ai regiunilor Europene cu bogata experienta in promovarea proiectelor cu finantare europeana, care vor impartasi participantilor experienta acumulata de vechile regiuni ale Europei in acest domeniu. Practic, la Alba Iulia se vor afla reprezentanti ai regiunilor partenere cu Regiunea Centru, respectiv din Landul Brandenburg – Germania si din Regiunea Sud Transdanubiana – Ungaria.

Alaturi de acestia, reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor, impreuna cu expertii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru si partenerii germani din cadrul proiectelor de twinning regional, vor incerca sa ofere participantilor o imagine extinsa asupra surselor de finantare puse la dispozitia Romaniei de catre Uniunea Europena, atat prin intemediul Programului Operational Regional 2007-2013, cat si prin alte programe de finantare complementare, o atentie sporita urmand a fi acordata programelor de dezvoltare urbana.

Intalnirea va debuta cu o scurta prezentare a obiectivelor Programului „Regio”, ale Biroului de reprezentare a regiunii la Bruxelles si ale seminarului, alocutiune care va fi prezentata de catre domnul Simion Cretu, director general ADR Centru. Evident, acest lucru va avea loc dupa cuvintele de deschidere si de bun venit adresate invitatilor de catre doamna Edita Emoke Lokodi - presedinte a Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru si presedinte al CJ Mures, precum si de catre domnul Ion Dumitrel – presedinte CJ Alba, in calitate de gazde.

Agenda evenimentului, la care sunt asteptati peste 50 de participanti din intreaga regiune, va include prezentarea Axei Prioritare 1 - “Dezvoltare Urbana Integrata”, din cadrul Programului Operational Regional, cu referire la modalitatile de cooperare la nivel regional. In continuare, Programele de Cooperare Teritoriala ale Uniunii Europene vor fi prezentate de catre experti ai Directiei pentru Cooperare Teritoriala Europeana din cadrul MDLPL. Astfel, cei prezenti se vor familiariza cu programele Interreg IVC, URBACT II (in contextul Programului Operational Regional, Axa Prioritara 1) si cu Programul Operational pentru Sud-Estul Europei.

Experienta dobandita prin parteneriatele incheiate de Regiunea Centru va fi sustinuta de catre invitatii straini la acest seminar. In primul rand, doamna Birgit Schliewenz, expert Twinning, va prezenta aspecte ale parteneriatului dintre Landul Brandenburg si Regiunea Centru, iar apoi, impreuna cu domnul Wolf Beyer, Twinning expert Landul Brandenburg va prezenta expunerea „Pregatirea Planului Integrat de Dezvoltare in vederea accesarii Fondurilor Structurale din cadrul Axei 1 a Programului Operational Regional”. Pe intreaga durata a evenimentului participantii vor participa interactiv, putand pune intrebari, in special reprezentantului Regiunii Centru la Bruxelles, care va prezenta „Rolul Biroului de Repezentare al Regiunii Centru la Bruxelles in accesarea programelor de cooperare externa de catre institutiile si organizatiile din Regiunea Centru.

Cele mai interesante expuneri vor fi sustinute de catre oaspetii Regiunii, sositi din regiunile partenere.Pentru inceput, domnul Marcus Wenig – Director al Reprezentantei Landului Brandenburg pe langa Uniunea Europeana – va sustine expozeul „Reprezentanta Landului Brandenburg pe langa Uniunea Europeana – model de succes in promovarea proiectelor de cooperarea Europena bazate pe parteneriate internationale”. Ulterior, reprezentantul Biroului de Reprezentare al Regiunii Sud Transdanubiana la Bruxelles, va exemplifica „Experienta Regiunii Sud Transdanubiana in implementarea in parteneriat a proiectelor de dezvoltare urbana”.

Ultima sesiune de intrebari si raspunsuri privind programele de finantare nerambursabila destinate autoritatilor publice locale, prin programe elaborate si gestionate direct de Comisia Europeana, accesibile cu sprijinul Biroului de Reprezentare al Regiunii Centru la Bruxelles si bazate pe proiecte complementare cu Programul Operational Regional va avea loc dupa prezentarea experientei acumulate si a rolului Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru ca partener in proiecte internationale.

Concluziile seminarului vor fi expuse de catre principalul organizator, domnul Simion Cretu - director general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, iar invitatii si toti cei care sunt interesati de problematica prezentata vor putea face propuneri pentru organizarea de astfel de evenimente, cu tematica similara si in viitor.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 121