Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Raportul SURE indică succese continue în protejarea locurilor de muncă și sprijinirea redresării

Comisia Europeană a publicat joi, 24 martie 2022, cel de-al treilea raport bianual privind implementarea și impactul SURE, instrumentul de 100 de miliarde de euro conceput pentru a proteja locurile de muncă și veniturile afectate de pandemia de COVID-19.

Raportul confirmă constatările celor două rapoarte bianuale precedente, și anume faptul că SURE a reușit să atenueze impactul pandemiei și să sprijine redresarea în 2021, se arată în comunicat.

În 2020, măsurile naționale privind piața muncii, sprijinite de SURE, au protejat efectiv aproape 1,5 milioane de persoane împotriva șomajului – o condiție esențială pentru redresarea economică puternică din 2021. SURE a contribuit la acest succes colectiv prin scheme de finanțare care au permis firmelor să-și păstreze angajații și competențele și au ajutat lucrătorii independenți să fie pregătiți să-și reia imediat activitățile.

Constatări principale

SURE a sprijinit aproximativ 31 de milioane de persoane și 2,5 milioane de firme în 2020. Aceste cifre reprezintă aproape 30% din totalul locurilor de muncă și un sfert din totalul firmelor din cele 19 state membre beneficiare. Firmele mici au fost principalii beneficiari ai sprijinului SURE. Sectoarele care au beneficiat de cel mai mare sprijin au fost comerțul cu ridicata și cu amănuntul, serviciile de cazare și alimentație publică și industria prelucrătoare. SURE a continuat să protejeze locurile de muncă în timpul redresării economice din 2021, sprijinind aproximativ 3 milioane de persoane și peste 400 000 de firme.

Aproape toate cheltuielile publice planificate în cadrul SURE au fost deja efectuate. Peste jumătate din această sumă a fost alocată schemelor de reducere a timpului de muncă. Statele membre au economisit aproximativ 8,2 miliarde de euro la plata dobânzilor prin utilizarea SURE, grație ratingului de credit ridicat al UE.

Raportul include o analiză a sistemelor naționale de control și audit raportate de statele membre. El constată că toate statele membre au efectuat controale pentru a preveni utilizarea abuzivă a asistenței financiare acordate în cadrul SURE. Controalele și auditurile au fost în măsură să detecteze și să corecteze cazurile de nereguli și fraude.

Descarcă raportul

Sursa: Comisia Europeană

Documente
SURE_report.pdf
Vizualizări: 180