Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

UPDATE: MIPE confirmă că vor fi făcute noi modificări la Ghidul pe 4.1.1. Anterior Florin Jianu (CNIPMMR) anunțase: „Nu se vor accepta firme care și-au schimbat acționariatul în ultimul an”

UPDATE 17.03.2022, ora 18:35: MIPE a transmis un comunicat în care confirmă informațiile comunicate inițial de Florin Jianu, președintele CNIPMMR, respectiv faptul că vor fi realizate noi modificări la Acțiunea 4.1.1 din cadrul POC.

Conform comunicatului MIPE, premierul Nicolae Ciucă a avut, joi, o întâlnire la Palatul Victoria cu reprezentanții mediului de afaceri, pentru a analiza cele mai relevante criterii de evaluare a formulelor de selectare a firmelor care să beneficieze de viitoarele granturi de investiții. La întâlnire, a participat și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, alături secretarul de stat în cadrul MIPE, Csilla Hegedus.

La propunerea mediului de afaceri, Guvernul va modifica criteriile de departajare în caz de punctaj egal pentru apelul competitiv privind granturile de investiții de până la 1 milion de euro (Măsura 4.1.1.) ce urmează a fi acordate IMM-urilor și amânarea termenului de lansare până la primirea avizului din partea Comisiei Europene pe noua schemă.
 
De asemenea, reprezentanții mediului de afaceri au propus înlocuirea criteriului de departajare privind scăderea cifrei de afaceri din 2020 față de 2019 cu alte criterii, considerate a fi mai relevante.
 
În urma discuțiilor, au fost elaborate noi criterii de departajare în caz de punctaj egal, respectiv:
  1. productivitatea muncii per angajat în anul 2019, exprimată ca raport între cifra de afaceri realizată în acel an și numărul de angajați;
  2. ponderea valorii utilajelor tehnologice în cadrul proiectului din total grant solicitat;
  3.  numărul de locuri de muncă nou create;
  4.  data și ora înscrierii în program.
Totodată, reprezentanții mediului de afaceri au propus ca firmele al căror acționariat a fost modificat în ultimul an, să nu fie eligibile pentru această măsură, acceptată de Guvern pentru a preveni specula de vânzări și cumpărări de firme special destinate acestor granturi.
 
Guvernul își reafirmă întreaga disponibilitate pentru un dialog cât mai deschis cu mediul de afaceri din România și este deplin angajat în a susține IMM-urile care au avut de suferit din cauza pandemiei și a crizei economice generate de aceasta.
 
Bugetul apelului va fi de 358 milioane euro, la care se va aplica o limită de supracontractare de 120%, ceea ce înseamnă că valoarea cumulată a proiectelor finanțate va putea ajunge la 430 milioane euro.

***

Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Florin Jianu, a participat astăzi, 17 martie 2022, la o întâlnire cu prim-ministrul Nicolae Ciucă și ministrul Investițiilor și Proiectele Europene, Dan Vîlceanu, pe tema Acțiunii 4.1.1 din cadrul POC. Conform acestuia:

  1. Ghidul se publică împreună cu modificările și se lasă timp pentru acomodare cu criteriile;
  2. Se lansează după ce beneficiarii pot face teste ale platformei, ministerul va publica și un tutorial;
  3. Nu se acceptă firme care și-au schimbat acționariatul în ultimul an;
  4. Criteriile de departajare la punctaj egal: productivitatea muncii, pondere echipamente utilaje în total grant, număr locuri de muncă nou create, data și ora înscrierii în program.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Facebook Florin Jianu

Vizualizări: 5887