Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

A fost aprobată Hotărârea privind înființarea Comitetului Interministerial pentru programul România Atractivă

Guvernul României a aprobat luni, 14 februarie 2022, Hotărârea privind înființarea, organizarea și funcționarea Comitetului Interministerial pentru programul România Atractivă în vederea stabilirii obiectivelor incluse în cele 12 rute turistice/culturale din Planul Național de Redresare și Reziliență al României.

Actul normativ stabilește componența Comitetului Interministerial, constituit la nivel de experți, cu rol consultativ, fără personalitate juridică, din care fac parte reprezentanți cu drept de vot din partea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, Ministerului Culturii și Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Investiția nr. 1 din cadrul Componentei 11 Turism și Cultură asigură fondurile necesare pentru restaurarea a 225 de obiective și promovarea a 300 de situri turistice care vor fi incluse în 12 rute culturale. Vorbim despre investiții în turism și în patrimoniul cultural național de peste 100 milioane euro, atât pentru restaurarea obiectivelor, cât și pentru a le face cunoscute și accesibile turiștilor, ceea ce sperăm să aducă un plus de valoare turismului românesc”, a declarat Dan Vîlceanu, ministrul investițiilor și proiectelor europene.

În Comitetul Interministerial vor fi cooptați și reprezentanți fără drept de vot din partea Institutului Național al Patrimoniului, Asociației Municipiilor din România, Asociației Orașelor din România, Uniunii Națională a Consiliilor Județene din România, Asociației Comunelor din România, Asociației Arhitecților Șefi de Județe din România, Ordinului Arhitecților din România, Institutului Național de Cercetare Dezvoltare în Turism, Secretariatului de Stat pentru Culte și Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Aprobarea HG-ului va fi urmată imediat de elaborarea regulamentului de organizarea și funcționare al Comitetului și a metodologiei privind selecția obiectivelor și de lansarea unui apel pentru selectarea siturilor care vor face parte din cele 12 rutele culturale incluse în PNRR.

Context

Cele 12 rute sunt:

 • Ruta castelelor – 30 de obiective promovate, 5 castele restaurate;
 • Ruta curiilor din Transilvania – 25 de obiective promovate, 5 curii restaurate;
 • Ruta culelor – 15 obiective promovate, 5 cule restaurate;
 • Traseul gastronomiei tradiționale românești – 30 de obiective promovate;
 • Ruta bisericilor fortificate – 20 de obiective promovate;
 • Ruta bisericilor de lemn – 30 de obiective promovate, 10 biserici restaurate;
 • Ruta mănăstirilor din zona Moldovei – 30 de obiective promovate, 5 mănăstiri restaurate;
 • Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României – 20 de obiective promovate, 5 obiective restaurate;
 • Ruta castrelor romane – 20 de obiective promovate, 5 castre restaurate;
 • Ruta cetăților – 30 de obiective promovate, 5 cetăți restaurate;
 • Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creșterii atractivității zonei – 30 de obiective promovate, 30 de obiective restaurate (gospodării);
 • Ruta satelor cu arhitectură tradițională – 20 de obiective promovate, 150 de case tradiționale restaurate din cele 20 de sate cu arhitectură tradițională.

 Sursa: MIPE

Vizualizări: 196