Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Primele ghiduri pe PNRR pentru oportunitățile dedicate autorităților locale prin Fondul local și Valul renovării, publicate în consultare!

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a publicat astăzi, 4 februarie 2022, în consultare  ghiduri ale solicitantului pentru oportunități de finanțare pe componentele Fondul local și Valul renovării ale Planului Național de Redresare și Reziliență.

COMPONENTA C5 – VALUL RENOVĂRII

  • Descarcă ghidul + documentele aferente pentru Clădiri rezidențiale renovare integrată
  • Descarcă ghidul + documentele aferente pentru Clădiri rezidențiale renovare integrată
  • Descarcă ghidul + documentele aferente pentru Clădiri rezidențiale renovare energetică
  • Descarcă ghidul + documentele aferente pentru Clădiri publice renovare energetică
  • Descarcă ghidul + documentele aferente pentru Clădiri publice renovare integrată

COMPONENTA C10 – FONDUL LOCAL - Descarcă ghidul + documentele aferente

Observaţiile şi propunerile primite din partea societăţii civile vor fi transmise la adresa observatii.pnrr@mdlpa.ro.

Termenul în care se pot transmite propuneri și observații este de cel puțin 10 zile lucrătoare de la publicarea anunţului, respectiv 04 februarie 2022.

Întrucât programul este finanțat de Uniunea Europeană, ghidurile de finanțare se depun astăzi la Comisia Europeană, potrivit MDLPA. De asemenea, aceste ghiduri se transmit în consultare atât Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, cât și celor 4 structuri asociative ale autorităților administrației publice locale.

Prin posibilitatea de supracontractare, valoarea totală a celor două fonduri va ajunge la 5,55 miliarde de euro: „Din această sumă construim cel puțin 5.522 de locuințe pentru tineri, medici și profesori, eficiente din punct de vedere energetic. Totodată, se construiesc minimum 1.091 de km de piste pentru biciclete și achiziționăm peste 1.135 de autobuze, troleibuze, tramvaie și microbuze noi, electrice sau pe hidrogen, cu stație de încărcare. La nivel național, achiziționăm cel puțin 13.200 de stații de încărcare electrică pentru autovehicule” – a precizat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Din aceste fonduri, vor fi reabilitate aproximativ 1.400 de blocuri, însemnând 1,3 milioane de mp, pentru a fi eficiente din punct de vedere energetic și sigure în caz de cutremur. Totodată, clădirile instituțiilor publice vor putea fi reabilitate și eficientizate energetic și, astfel, vor fi scăzute emisiile de carbon. În total, va fi finanțată renovarea energetică a cel puțin 2.000 de instituții publice prin PNRR.

„Aici aș dori să subliniez un lucru important, care nu a fost inclus până acum în niciun astfel de program de investiții: pentru prima dată, nici proprietarii locuințelor, nici administrația locală nu trebuie să contribuie cu o cotă parte. Renovarea este finanțată integral de Ministerul Dezvoltării, din fonduri UE” – a precizat ministrul.

MDLPA va pune le dispoziție, în aprilie, platforma digitală unde fiecare localitate poate vedea suma prealocată și investițiile pe care se pot cheltui aceste sume. De pe această platformă, fiecare localitate poate selecta investiții în funcție de nevoile locale. Toate contractele de finanțare vor fi semnate până la sfârșitul acestui an, potrivit ministrului.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: MDLPA

Vizualizări: 8157