Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Două măsuri de sprijin pentru legumicultori, aprobate de Executiv

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a transmis miercuri, 2 februarie, faptul că au fost aprobate în Ședința de Guvern două acte normative ce instituie o serie de măsuri de susținere financiară a legumicultorilor pentru anul 2022, respectiv:

  • Hotărârea pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate și
  • Hotărârea pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”.

În ceea ce privește Programul „Tomata” și de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022, acesta are alocat un buget de 225 milioane de lei. Programul este împărțit în două cicluri de producție, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri. Valoarea sprijinului este de 4.000 euro/beneficiar pentru producțiile de tomate valorificate astfel:

  • 3000 euro/beneficiar pentru producțiile valorificate în perioada 1 martie – 10 iunie (ciclul I)
  • 1000 euro/beneficiar pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie (ciclul II)

Referitor la producțiile minime necesare, acestea trebuie să fie de 3000 kg/1000mp.

Pentru restul legumelor cultivate în ciclul II de producție, respectiv ardei gras și/sau lung (kapia), castraveți, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde valoarea sprijinului este de 1000 euro/beneficiar.

Programul de susținere a usturoiului are alocat în 2022 un buget de 22,2 milioane de lei, iar valoarea sprijinului este de 3.000 euro/cultura/ha/beneficiar și se acordă pentru producțiile valorificate în perioada 1 iunie – 21 decembrie. Producția minimă necesară trebuie să fie de 3 kilograme de usturoi/10 mp.

Actul normativ va fi publicat în perioada următoarea în Monitorul Oficial, conform MADR.

Sursa: MADR

Vizualizări: 181