Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PNRR: Prefinanțare de 271 de milioane de euro acordată Finlandei

Comisia Europeană a anunțat ieri, 21 ianuarie 2021, plata către Finlanda a 271 de milioane de euro în prefinanțare, echivalentul a 13% din alocarea financiară a țării în cadrul Facilității pentru redresare și reziliență (RRF).

Prefinanțarea va contribui la demararea punerii în aplicare a măsurilor esențiale de investiții și reforme prezentate în planul de redresare și reziliență al Finlandei.

Țara urmează să primească 2,1 miliarde de euro în total, constând integral în granturi, pe durata planului său.

Printre investițiile asumate în PNRR-ul Finlandei se numără:

  • Asigurarea tranziției ecologice: planul Finlandei sprijină tranziția ecologică prin investiții de 319 milioane euro în decarbonizarea sectorului energetic, și anume în transportul și distribuția energiei și în noile tehnologii energetice. 156 de milioane euro vor fi investite în hidrogen cu emisii scăzute de carbon de-a lungul lanțului valoric al hidrogenului, precum și în captarea, stocarea și recuperarea carbonului. Obiectivul investițiilor este de a contribui la obiectivul Finlandei de a atinge neutralitatea carbonului până în 2035 prin stimularea introducerii de noi tehnologii curate pentru producerea și utilizarea energiei.
  • Sprijinirea tranziției digitale: planul sprijină tranziția digitală prin investiții și reforme în valoare de 50 de milioane euro în infrastructura de bandă largă de mare viteză în Finlanda. Mărește calitatea și disponibilitatea conexiunilor de comunicație în zonele în care astfel de conexiuni nu sunt furnizate doar pe baza mecanismelor pieței. Inovațiile digitale pentru asistența socială și serviciile de îngrijire a sănătății sunt sprijinite cu 100 de milioane euro.
  • Consolidarea rezilienței economice și sociale: planul consolidează reziliența economică și socială prin alocarea de 90 de milioane euro reformei serviciilor publice de ocupare a forței de muncă pentru a crește rata de ocupare. Planul investește 260 de milioane de euro în eficientizarea proceselor de servicii de asistență medicală și pentru a oferi un acces mai rapid și mai egal la serviciile sociale și de sănătate, precum și pentru a promova prevenirea și identificarea timpurie a problemelor de sănătate.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 148