Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Distribuirea fondurilor REACT-EU în valoare de 11 miliarde EUR în anul 2022

Comisia Europeană a publicat ieri, 24 noiembrie 2021, alocarea resurselor REACT-EU pentru anul 2022. În prezent, aproximativ 11 miliarde EUR (în prețuri curente) sunt disponibile pentru programare în cadrul politicii de coeziune în toate cele 27 de state membre. Aceste fonduri se adaugă celor aproape 40 de miliarde EUR puse la dispoziție în 2021. Statele membre vor putea continua implementarea măsurilor de redresare prin creșterea rezilienței sectorului sănătății și a întreprinderilor și sporirea sprijinului acordat grupurilor celor mai vulnerabile, contribuind în același timp la prioritățile ecologice și digitale pentru o redresare inteligentă, durabilă și bazată pe coeziune.

Resursele REACT-EU sunt eliberate în două tranșe pentru a reflecta în profunzime evoluția impactului social și economic al pandemiei. Alocările se bazează pe PIB-ul țărilor, pe rata șomajului și pe rata șomajului în rândul tinerilor. În plus, defalcarea ia în considerare impactul pandemiei de COVID-19 asupra economiilor statelor membre, conform datelor statistice din 19 octombrie 2021.

REACT-EU a fost primul instrument utilizat în cadrul NextGenerationEU, prima plată în valoare de 800 de milioane EUR fiind efectuată la 28 iunie 2021. Aprobarea rapidă a măsurilor a permis statelor membre să aloce 37 de miliarde EUR, plățile totale ajungând la 6,1 miliarde EUR. Dintre aceste măsuri aprobate, 23,3 miliarde EUR sunt utilizate prin Fondul european de dezvoltare regională, 12,8 miliarde EUR prin Fondul social european și 0,5 miliarde EUR prin Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane.

Exemple concrete de solidaritate exercitată în UE

Iată câteva exemple concrete de sprijin pe care cetățenii și întreprinderile l-au primit prin REACT-EU:

  • Fondul social european (FSE): În toate statele membre, cetățenii beneficiază de instruire, îndrumare și formare profesională pentru a-și spori șansele de a-și menține locurile de muncă sau de a găsi altele noi. În Belgia, de exemplu, FSE a ajutat persoanele afectate de pandemie să își dezvolte competențele pentru o economie ecologică și digitală, să consolideze învățarea duală și să prevină abandonul școlar. În Bulgaria, personalul care lucrează în prima linie a pandemiei de coronavirus a primit un supliment salarial, iar persoanele în vârstă și persoanele cu handicap beneficiază de servicii medicale și sociale la domiciliu. 
  • Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD): În Austria și România, de exemplu, copiii aflați în dificultate au primit materiale școlare. În Estonia, Franța, Luxemburg și în alte state membre, persoanelor celor mai defavorizate li s-au furnizat ajutoare alimentare, cum ar fi mese calde, precum și asistență materială de bază, cum ar fi produse de igienă. În Letonia, fondurile FEAD au fost utilizate și pentru a furniza măști și dezinfectanți.

Etapele următoare 

Comisia a lansat recent negocierile cu statele membre privind utilizarea tranșei din 2022 a REACT-EU. Statele membre vor fi acum în măsură să transmită Comisiei modificările programelor lor. Odată ce aceste modificări sunt aprobate, statele membre vor putea avea acces la noile resurse începând cu 1 ianuarie 2022.  

În acest context, Comisia Europeană a publicat o listă de întrebări și răspunsuri privind REACT-EU, politica de coeziune post-2020 și Fondul social european+, ce poate fi consultată aici.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 272