Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PNRR, aprobat astăzi de Consiliul UE! România urmează să primească o prefinanțare de 3,8 miliarde de euro

Miniștrii economiei și finanțelor au anunțat astăzi, 28 octombrie 2021, aprobarea evaluării planurilor naționale de redresare și reziliență pentru Estonia, Finlanda și România. Deciziile de punere în aplicare ale Consiliului cu privire la aprobarea acestor planuri vor fi adoptate prin procedură scrisă astăzi.

În urma adoptării formale a deciziilor, statele membre respective vor putea să primească prefinanțarea solicitată de 13 % și să înceapă să utilizeze sprijinul financiar la scară largă al UE pentru a depăși impactul negativ al pandemiei asupra economiilor lor.

Eliminarea treptată a producției de energie electrică pe bază de cărbune și lignit și utilizarea surselor regenerabile de energie, precum și realizarea de investiții și de reforme în domeniul renovării clădirilor, al modernizării căilor ferate, al gestionării apei și deșeurilor, precum și al împăduririi și reîmpăduririi sunt măsuri pe care România intenționează să le pună în aplicare pentru a-și atinge obiectivele climatice. Sumele care i-au fost acordate, respectiv 14,2 miliarde euro sub formă de granturi și 14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi, vor fi de asemenea utilizate, printre altele, pentru digitalizarea serviciilor publice ale țării și pentru consolidarea rezilienței sistemului sanitar.

În ceea ce privește planul Estoniei, acesta este în valoare de 969,3 milioane euro și include eforturi de decarbonizare a economiei și vizează dezvoltarea de tehnologii verzi inovatoare, cum ar fi hidrogenul verde. De asemenea, facilitează tranziția verde pentru întreprinderi și îmbunătățește accesul IMM-urilor la finanțarea verde. În ceea ce privește transformarea digitală, planul se axează pe competitivitatea întreprinderilor estoniene și include sprijin financiar pentru IMM-uri și microîntreprinderi din toate sectoarele, pentru a le ajuta să avanseze pe calea lor digitală.

Suma de 2,1 miliarde euro acordată Finlandei va contribui la obiectivul acesteia de atingere a neutralității carbonului până în 2035. Măsurile prezentate de Finlanda în planul său de redresare includ creșterea ponderii surselor regenerabile de energie în mixul energetic, decarbonizarea industriei, reducerea emisiilor clădirilor și promovarea sistemelor de transport cu emisii scăzute. Componenta digitală a planului include investiții în rețele în bandă largă de mare viteză și sprijină digitalizarea întreprinderilor și a sectorului public.

Context

Măsurile aprobate în planurile naționale se concentrează asupra a șase domenii de politică esențiale („piloni”) și răspund recomandărilor specifice fiecărei țări din 2019 și 2020. Atingerea obiectivelor de etapă și a țintelor stabilite pentru măsurile planificate reprezintă condiția prealabilă pentru plata contribuțiilor financiare ale UE.

Odată cu aprobarea formală a planurilor Estoniei, Finlandei și României, planurile naționale de redresare a 22 de state membre vor fi fost adoptate. 17 state membre au primit prefinanțarea solicitată. Suma totală plătită până în prezent este de aproximativ 52,4 miliarde euro.

Sursa: Consiliul UE

Vizualizări: 1690