Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Consiliul UE a aprobat evaluarea planurilor de redresare și reziliență Cehiei și Irlandei

Miniștrii economiei și finanțelor au aprobat ieri, 6 septembrie 2021, evaluarea planurilor de redresare și reziliență ale Cehiei și Irlandei.

Adoptarea deciziilor va permite acestor țări să înceapă punerea în aplicare a reformelor și a investițiilor evidențiate în planurile lor naționale, cu scopul de a stimula redresarea în urma pandemiei de COVID-19 și de a pregăti pentru viitor economiile lor. De asemenea, aceasta permite Cehiei să semneze un acord de grant cu Comisia și să primească o prefinanțare de 13%. Irlanda nu a solicitat ca o parte din fondurile sale alocate să fie concentrate la începutul perioadei.

Planurile Cehiei (7 miliarde euro) și Irlandei (989 de milioane euro) se axează pe provocarea-cheie: clima și tranziția digitală. Acestea abordează, de asemenea, o parte semnificativă a recomandărilor specifice fiecărei țări identificate în cursul exercițiului semestrului european 2019 și 2020.

Creșterea ponderii modurilor de transport durabile, îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și înlocuirea cazanelor pe cărbuni pentru gospodării, precum și îmbunătățirea protecției împotriva inundațiilor și reîmpădurirea sunt unele dintre măsurile pe care Cehia intenționează să le pună în aplicare pentru a aborda provocările climatice. Aceasta intenționează să accelereze transformarea digitală, printre altele, prin investiții în rețele de foarte mare capacitate și prin extinderea guvernanței digitale și a serviciilor de sănătate.

Irlanda va stimula tranziția sa ecologică prin măsuri care includ o creștere treptată a taxei pe carbon, modernizarea unor clădiri publice selectate, reabilitarea turbăriilor pentru a promova biodiversitatea și ecosistemele, precum și investiții în transportul feroviar durabil. Scopul său este de a-și îndeplini obiectivele digitale prin investiții în infrastructurile aferente și dezvoltarea competențelor digitale pe tot parcursul educației.

Atingerea obiectivelor de etapă și a țintelor stabilite pentru măsurile planificate reprezintă condiția prealabilă pentru plata contribuțiilor financiare ale UE.

Sursa: Consiliul Uniunii Europene

Vizualizări: 87