Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Romania foloseste alocarile de la bugetul UE din 2009 pentru proiectele structurale si agricultura

În cadrul reuniunii Consiliului Ecofin a avut loc prima citire a proiectului de buget comunitar pentru anul 2009. Principiile pe baza cărora a fost construit bugetul 2009 au fost: să fie un buget realist, echilibrat, în conformitate cu un management financiar sănătos; asigurarea finanţării corespunzătoare pentru diferitele politici, pe baza ratelor de implementare 2007 şi a capacităţilor reale de absorbţie; asigurarea unor marje suficiente, sub plafoanele capitolelor perspectivei financiare.

Proiectul de buget pentru 2009 propune un nivel total al creditelor de angajamente de 133,9 mld. Euro (1,03% din VNB) şi al creditelor de plăţi de 114,9 mld. Euro (0,89% din VNB).

În comparaţie cu bugetul pentru anul 2008, proiectul de buget 2009 al Consiliului UE înregistrează o creştere de 2,8% pentru creditele de angajamente şi o reducere de 4,7% pentru creditele de plăţi totale.

Priorităţile României pentru bugetul 2009 sunt asigurarea finanţării pentru acţiuni structurale şi agricultură, pentru finalizarea asistenţei de pre-aderare, precum şi asigurarea posturilor pentru extindere şi a finanţării aferente.

Priorităţile României se reflectă în proiectul de buget propus şi aprobat, în unanimitate, în prima citire a Consiliului Uniunii Europene. Împreună cu proiectul de buget au fost adoptate şi unsprezece declaraţii ale Consiliului, Comisiei Europene, respectiv Parlamentului European. Una dintre aceste declaraţii reflectă angajamentul Consiliului şi al Comisiei de a rectifica bugetul, daca se va dovedi insuficient pentru cheltuielile aferente capitolelor care includ şi acţiunile structurale, agricultura şi fondurile de pre-aderare. În plus, până la finele lunii octombrie 2008, Comisia va prezenta o actualizare a creditelor de plată pentru 2009, pe baza nevoilor actualizate ale statelor membre.

Adoptarea bugetului 2009 este prevăzută pentru luna decembrie 2008, dupa a doua citire a Consiliului şi, respectiv, a Parlamentului European.

Sursa: MEF

Vizualizări: 114