Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeană a adoptat noi orientări tehnice privind protecția contra schimbărilor climatice pentru proiectele de infrastructură

Ieri, 29 iulie 2021, Comisia Europeană a publicat noi orientări tehnice privind protecția contra schimbărilor climatice pentru proiectele de infrastructură pentru perioada 2021-2027.

Orientările au ca obiectiv contribuirea în procesul de integrare a considerentelor climatice în investițiile viitoare și în dezvoltarea proiectelor de infrastructură, de la clădiri, infrastructură de rețea la o gamă de sisteme și resurse concepute. Prin această abordare se dorește ca investitorii europeni instituționali și privați să poată lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la proiectele considerate compatibile cu Acordul de la Paris și cu obiectivele UE în domeniul climei.

Conform comunicatului, orientările adoptate de Comisie vor ajuta Uniunea Europeană să realizeze Pactul ecologic european, să pună în aplicare cerințele prevăzute de Legislația europeană privind clima și să facă consumul UE mai ecologic. Orientările se aliniază cu o cale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de -55 % emisii nete până în 2030 și cu neutralitatea climatică până în 2050, respectând principiile „eficiența energetică pe primul loc" și „nu aduce prejudicii semnificative" și îndeplinesc cerințele prevăzute în legislație pentru mai multe fonduri ale UE, cum ar fi InvestEU, Mecanismul pentru Interconectarea Europei (MIE), Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Fondul de Coeziune (FC) și Fondul pentru o Tranziție Justă (FTJ).

Orientările tehnice adoptate de Comisie stabilesc principii și practici comune pentru identificarea, clasificarea și gestionarea riscurilor climatice fizice atunci când se planifică, se dezvoltă, se execută și se monitorizează proiecte și programe de infrastructură.

Procesul a fost împărțit în doi piloni (atenuare și adaptare) și două etape (monitorizare și analiză detaliată).

În mod specific, pentru infrastructura cu o durată de viață mai mare de 2050, orientările prevăd că exploatarea, întreținerea și dezafectarea finală a oricărui proiect ar trebui să se desfășoare într-un mod neutru din punct de vedere climatic, care poate include considerente de economie circulară, cum ar fi reciclarea sau reconfigurarea materialelor. Reziliența la schimbările climatice a noilor proiecte de infrastructură ar trebui asigurată prin măsuri adecvate de adaptare, pe baza unei evaluări a riscurilor climatice.

Elena Buzilă,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 107