Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeană deschide o procedură de infringement împotriva a 12 state membre, printre care și România, pentru transpunerea normelor care interzic practicile comerciale neloiale

Comisia a deschis proceduri de încălcare a dreptului comunitar împotriva a 12 state membre pentru că nu a transpus normele UE care interzic practicile comerciale neloiale în sectorul agroalimentar. Directiva privind practicile comerciale neloiale în lanțul de aprovizionare agricolă și alimentară, adoptată la 17 aprilie 2019, asigură protecția tuturor fermierilor europeni, precum și a furnizorilor mici și mijlocii, împotriva a 16 practici comerciale neloiale de la cumpărătorii mai mari din aprovizionarea cu alimente lanţ.

Directiva acoperă produsele agricole și alimentare comercializate în lanțul de aprovizionare, interzicând pentru prima dată la nivelul UE astfel de practici neloiale impuse unilateral de către un partener comercial pe altul.

Termenul limită pentru transpunerea directivei în legislația națională a fost 1 mai 2021. În prezent, Bulgaria, Croația, Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Slovacia și Suedia au a notificat Comisiei că au adoptat toate măsurile necesare pentru transpunerea directivei, declarând astfel transpunerea completă. Franța și Estonia au informat că legislația lor transpune doar parțial directiva.

Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere către Austria, Belgia, Cipru, Cehia, Estonia, Franța, Italia, Polonia, Portugalia, România, Slovenia și Spania, solicitându-le să adopte și să notifice măsurile relevante. Statele membre au acum două luni pentru a răspunde.

Context

În conformitate cu directiva, fermierii și furnizorii mici și mijlocii, precum și organizațiile care îi reprezintă, vor avea posibilitatea să depună plângeri împotriva acestor practici de la cumpărătorii lor. Statele membre ar trebui să instituie autorități naționale desemnate care se vor ocupa de reclamații. Confidențialitatea este protejată în conformitate cu aceste reguli pentru a evita orice posibilă represalii din partea cumpărătorilor.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 103