Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Plățile pe Măsura 2 - capital de lucru au fost deblocate! MEAT: Începe de astăzi trimiterea contractelor către beneficiari

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a obținut toate avizele aferente finanțării Măsurii 2 şi va debloca a treia tranşă de plăți din această schemă de ajutor de stat din fonduri UE, în valoare de 241 de milioane de euro, conform unui comunicat oficial transmis astăzi, 23 iulie 2021. Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a semnat ieri ordinul privind procedura care deblochează plățile, care a apărut seara trecută în Monitorul Oficial. 

Conform comunicatului oficial, MEAT va începe de astăzi să trimită contractele către beneficiari.

MEAT atenționează beneficiarii să semneze în timp util contractele de finanțare, reamintind faptul că termenul de semnare a contractului de finanțare este de 20 de zile de la data primirii contractului în aplicația informatică. În cazul în care contractele sunt semnate în cel mai scurt timp de către beneficiari, primele plăți se vor face începând de la mijlocul săptămânii viitoare.

Ordinea plăţilor se face în ordinea numerelor de identificare în Registrul Unic Electronic (număr RUE). Numărul RUE estimat să fie depăşit la această tranșă este în jur de 16.000. Până în prezent, plățile au fost făcute până la RUE 9.633.

Încă din luna ianuarie ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a avertizat că bugetul acestor măsuri a fost suplimentat în 2020 fără acoperire. Măsura 2 a fost majorată de la suma de 265 de milioane de euro, din fonduri europene, la 765 de milioane de euro din fonduri UE, fără a exista un contract de finanțare europeană care să acopere acea sumă. Inițial, în Măsura 2 exista finanțare pentru 4.000 de firme, se arată în comunicatul oficial. Însă, după modificările legislative fără acoperire în bani, făcute în timpul campaniei electorale din 2020, numărul înscrierilor a ajuns la 22.000, din care 19.000 au rămas în lista de finanțare.

Acoperirea sumelor lipsă implicate de majorarea schemei, prin lege, fără acoperire, s-a făcut în urma multor acțiuni întreprinse de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului alături de Ministerul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru mutarea banilor europeni din Măsura 3, întreruptă din cauza fraudării ei, în Măsura 2.

***

Reamintim că în conformitate cu art. 6.12. din Procedura de implementare a măsurii „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor”, toate proiectele cu valoarea grantului mai mare de 10.000 euro sunt obligate să realizeze cel puțin un anunț/comunicat de presă privind începerea și finalizarea proiectului din procedura de implementare a măsurii 2, instituită prin OUG nr 130/2020. MEAT a confirmat pentru fonduri-structurale.ro faptul că în cadrul Măsurii 2 cheltuielile cu anunțul/comunicatul de presă sunt eligibile pentru decontare în cadrul granturilor.

Comunicatele pot fi publicate pe fonduri-structurale.ro! Pentru oferta noastră de publicare a anunțurilor, vă rugăm să ne scrieți la adresa structuralcg@fonduri-structurale.ro.

De 14 ani, fonduri-structurale.ro furnizează informații de calitate în domeniul finanțărilor nerambursabile, transmite analize și documente de poziție autorităților pentru sprijinirea proiectelor voastre.

Vizualizări: 1285