Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Afacerile locale afectate de pandemia COVID-19, susținute de BRD pentru accesarea finanțărilor europene

În contextul pandemiei COVID-19 sunt active mai multe scheme de ajutor menite să vină în sprijinul antreprenorilor afectați, iar BRD - Groupe Societe Generale este alături de afacerile locale, oferindu-le suport pentru accesarea finanțărilor europene disponibile. BRD este bancă parteneră în cadrul schemelor IMM Invest România, Schema de ajutor de stat adresată sectorului HoReCa și Schemelor de grant conform OUG 130/2020 pentru cele 3 măsuri – Microgranturi, Granturi pentru capital de lucru și Granturi pentru investiții. Mai multe detalii despre oportunitățile de finanțare deschise pentru antreprenori sunt disponibile aici.

Magazia lu’ Costică – finanțări accesate pentru asigurarea stocurilor de marfă

Compania Keiron Logistics SRL, cunoscută de piață sub brandul Magazia lu’ Costică, este o afacere de familie cu capital privat românesc, care comercializează unelte și utilaje agricole și de grădinărit, concomitent cu asigurarea de servicii de reparație eficiente, într-un mediu prietenos și de un colectiv profesionist și amabil. Magazia lu’ Costică susține, din 2009,  atât micii fermieri, cât și antreprenorii din industria de peisagistică, precum și din cea edilitară.

Costin Vlad, antreprenorul care a pus bazele acestei afaceri a prezentat ce oportunități de finanțare a accesat în contextul pandemiei și cum a fost colaborarea cu BRD, partener în dezvoltarea continuă a companiei sale.

Am accesat atât măsura 2 (n.r. Măsura 2-Granturi pentru capital de lucru instituită prin OUG 130/2020), cât și programul IMM Invest. Ambele programe le folosim exclusiv în finanțarea de stoc. În perioada actuală, în care indisponibilitatea materiei prime, termenele mari de livrare și creșterea lunară a prețurilor afectează toate sectoarele și îngreunează foarte mult satisfacerea nevoii fermierilor, este absolut vital să avem produse pe stoc, stabilitate în prețurile de vânzare, precum și un portofoliu complet de utilaje.”, a declarat domnul Vlad.

Colaborarea foarte bună pe care compania o are cu BRD de peste 12 ani i-a determinat să lucreze cu aceasta și pentru finanțările accesate:

Referitor la măsura 2-capital de lucru, două  lucruri au fost vitale: faptul că BRD ne-a anunțat în cel mai scurt timp, astfel încât să putem pregăti documentele necesare accesării și faptul că am fost eligibili. În cazul IMM Invest ni s-au prezentat avantajele față de o linie clasică de credit (8 luni dobândă subvenționată, fără garanții suplimentare, aprobare pe 3 ani). Cu ajutorul BRD toate documentele au fost gata înainte de deschiderea programului, încât am putut să fim printre primele firme care au primit aprobarea.”

Prin accesarea granturilor pentru capital de lucru, Keiron Logistics SRL a achiziționat stocul de marfă planificat, iar prin accesarea IMM Invest urmează să facă achizițiile de stoc în trimestrul patru al acestui an, pentru a asigura stocul de produse recurente pentru primele 6 luni din anul 2022.

Cabana Gura Diham, simbol al turismului din Valea Prahovei, sprijinită în contextul COVID pentru plata salariilor, furnizorilor și datoriilor

Familia Luca se ocupă de Cabana Gura Diham încă din anul 1980. După ce cabana a devenit proprietatea familiei în august 1999, antreprenorii și-au putut pune și mai bine în valoare ideile, priceperea și cunoștințele acumulate.

Cabana Gura Diham a fost construită în anul 1910, la vremea respectivă fiind cabană vânătorească, iar în ultimii 25 ani, pe acest loc, s-a dezvoltat o bază turistică modernă. Complexul dispune de 35 camere, săli de conferință, restaurant cu specific tradițional și vânătoresc ce are o capacitate de peste 300 locuri și o terasă de 120 locuri.

Pandemia COVID-19 a dus la închiderea totală a activității în perioada martie – iunie 2020, cu efecte dramatice asupra capacității afacerii de a se susține.

Atât societatea, cât și salariații au fost afectați negativ. Cum reprezentanții societății și-au dorit să mențină locurile de muncă, soluția inițială identificată a fost apelarea la șomajul tehnic plătit de stat. Ulterior, societatea a accesat Programul IMM Invest și măsura 2 - capital de lucru, pentru plata salariilor, furnizorilor și datoriilor la bugetul statului.

BRD le-a fost partener pe ambele programe. Compania are o colaborare tradițională cu banca, ce datează din 1991: „Am colaborat foarte bine de-a lungul anilor, BRD fiind alături de noi în diverse proiecte, iar programul IMM Invest a fost unul dintre ele. Totodată, și grantul pe Măsura 2 tot prin cont deschis la BRD a fost încasat. Alegerea a fost bazată pe faptul că BRD a identificat cele mai bune soluții pentru societatea noastră, răspunzând prompt la solicitările noastre”, au declarat reprezentanții Cabanei Gura Diham. Aceștia au apreciat ca puncte forte ale instituției bancare expertiza personalului, promptitudinea și soluțiile rapide oferite, precum și respectarea termenelor.

În ceea ce privește IMM Invest, reprezentanții societății au adăugat că, „finanțarea a fost aprobată într-un timp rezonabil, întreg procesul derulându-se rapid, având în vedere faptul că a presupus aprobări și verificări din partea mai  multor instituții”.

***

BRD - Groupe Societe Generale este un actor activ pe piața fondurilor europene și a programelor guvernamentale și administrează un portofoliu vast în acest domeniu:

  • Fonduri Europene & APIA (2014-2020): peste 500 milioane euro
  • Instrumente financiare BEI/FEI &BERD: peste 300 milioane euro
  • Programe guvernamentale (inclusiv IMM INVEST): peste 200 milioane euro

Pentru a-și informa clienții, BRD a creat pagini speciale pe site-ul oficial al băncii unde a sintetizat cele mai importante aspecte legate de aceste fonduri. Pentru informații suplimentare, puteți vizita: https://www.brd.ro/companii/imm-invest și https://www.brd.ro/companii/schema-grant-horeca.

Derularea proiectelor se realizează prin conturi speciale de încasare Grant, pentru care BRD percepe doar un comision de deschidere, de 50 RON, fără alte costuri suplimentare de administrare și fără costuri pentru operațiunile efectuate în și din cont la ghișeu și prin BRD@ffice. Contactează banca aici.

***

              Material susținut de BRD - Groupe Societe Generale

Vizualizări: 651