Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

A fost adoptat programul de lucru al Consiliului European de Cercetare și calendarul pentru 2022. Primele apeluri se lansează luna aceasta!

Comisia Europeană a adoptat ieri, 14 iulie 2021, programul de lucru al Consiliului European de Cercetare pentru anul 2022. Acesta este al doilea program de lucru al Consiliului European de Cercetare (ERC) în cadrul Horizon Europe, în urma primelor apeluri anunțate în februarie.

Programul de lucru include peste 2,4 miliarde euro pentru a finanța subvenții pentru aproximativ 1.100 de oameni de știință și cărturari excelenți din UE și țările asociate. Finanțarea va fi acordată într-o serie de concursuri de granturi, arbitrate de grupuri de cercetători de renume internațional. Este destinat sprijinirii proiectelor care împing frontierele cunoașterii umane.

Cercetătorii de orice naționalitate și orice domeniu științific sunt eligibili, atâta timp cât lucrează în Europa sau sunt dispuși să se mute din alte părți ale lumii pentru a face acest lucru. Subvențiile pentru sinergie și subvențiile pentru dovada conceptului sunt din nou oferite, precum și a doua ediție a Premiilor de angajament public cu cercetare.

Aproximativ 8.000 de locuri de muncă pentru colegii postdoctorali, doctoranzi și alte categorii de personal de cercetare vor fi create în echipele beneficiarilor ERC datorită acestei noi finanțări.

Repere ale planului 2022

  • Granturi pentru sinergie. Subvențiile vor oferi sprijin unui grup mic de doi până la patru anchetatori principali pentru a aborda în comun problemele de cercetare care nu au putut fi abordate de către cercetătorii individuali și de echipele lor. Unul dintre acești anchetatori principali ar putea avea sediul în afara Europei.
  • Patru runde de finanțare Proof of Concept vor avea loc în cadrul acestui program de lucru. Primul apel se va deschide în iulie 2021, cu un buget 25 de milioane euro, în subvenții de câte 150.000. Apoi, în noiembrie 2021, ERC va deschide un apel cu 25 de milioane euro, împărțit între trei termene în februarie, mai și septembrie anul următor.
  • Premiul de angajament public cu cercetarea. După o competiție pilot de succes în 2020, ERC va rula a doua ediție. Premiile vor recunoaște trei granturi ERC, cu un premiu de 10.000 euro fiecare, în cele trei categorii: „Implicați-vă” pentru știința cetățenească, „Inspirați-vă” pentru informarea publicului și „Influențați” pentru mass-media și politici. Se așteaptă deschiderea competiției pe 5 octombrie 2021.
  • Ca măsură pentru a ușura impactul Covid-19 pentru cercetători, programul de lucru include posibilitatea solicitanților de a menționa în propunerea lor de cercetare orice situație specifică cauzată de pandemie care a avut un impact negativ asupra CV-ului sau a istoricului lor. Acest lucru va fi luat în considerare în timpul evaluării propunerilor.
  • Planuri de egalitate de gen la instituțiile gazdă. Pentru a fi eligibile pentru apeluri cu termene limită în 2022, instituțiile care găzduiesc granturi ERC trebuie să aibă un plan de egalitate de gen sau un document strategic echivalent la momentul semnării grantului și pe durata proiectului.
  • Programul de lucru introduce mai multe modificări în modul în care se așteaptă ca solicitanții să descrie istoricul lor științific. Aceste schimbări urmăresc să consolideze în continuare alinierea ERC cu principiile de evaluare a cercetării care recunosc calitatea intrinsecă a activității cercetătorilor și valoarea și impactul tuturor rezultatelor cercetării.

Competiția de subvenții Synergy și primul apel pentru subvențiile pentru dovada conceptului sunt programate să se deschidă astăzi, 15 iulie 2021.

Fonduri-structurale.ro va reveni cu mai multe informații pe măsură ce apelurile vor fi lansate.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: ERC

Vizualizări: 297