Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Aviz pozitiv din partea Comisiei Europene pe PNRR-urile Sloveniei și Lituaniei

Comisia Europeană a anunțat joi, 1 iulie și vineri, 2 iulie 2021, aprobarea Planurilor Naționale de Redresare și Reziliență ale Sloveniei și Lituaniei.

PNRR Slovenia

După aprobarea Consiliului, Slovenia va putea obține granturi în valoare de 1,8 miliarde de euro și împrumuturi de 705 milioane de euro.

Comisia a evaluat PNRR-ul pe baza criteriilor stabilite în Regulamentul MRR. Finanțările vor sprijini punerea în aplicare a măsurilor esențiale de investiții și reformă.

Planul Sloveniei a alocat:

  • 42% din bugetul total pentru măsuri climatice, precum: promovarea surselor regenerabile de energie, creșterea eficienței energetice și renovarea seismică a clădirilor, promovarea adaptării la schimbările climatice și modernizarea infrastructurii feroviare.
  • 21% pentru sprijinirea tranziției digitale, acțiuni ca digitalizarea administrației publice, investiții în conectivitate și competențe digitale și digitalizarea întreprinderilor.
  • 114 milioane de euro pentru consolidarea competențelor digitale ale studenților, angajaților și funcționarilor publici.

PNRR-ul include reforme importante privind îngrijirea persoanelor în nevoie pe termen lung, asistența medicală, pensiile și piața muncii, educația și competențele, cercetarea și dezvoltarea și inovarea, mediul de afaceri și achizițiile publice.

Din evaluările Comisiei reiese faptul că planul:

  • nu conține măsuri incluse care pot dăuna în mod semnificativ mediului;
  • reprezintă un răspuns cuprinzător și echilibrat la situația economică și socială a statelor de proveniență, contribuind la cei șase piloni ai Regulamentului privind RRF;
  • oferă suficiente detalii cu privire la modul în care autoritățile naționale vor preveni, detecta și corecta cazurile de conflict de interese, corupție și fraudă legate de utilizarea fondurilor.

Aprobarea Consiliului ar permite plata unei prefinanțări în valoare de 231 de milioane de euro către Slovenia. Aceasta reprezintă 13 % din valoarea totală a grantului alocat pentru Slovenia.

PNRR Lituania

Finanțarea în valoare totală de 2,2 miliarde de euro va sprijini punerea în aplicare a măsurilor cruciale de investiții și reformă prezentate în planul de recuperare și reziliență al Lituaniei..

Planul Lituaniei face parte dintr-un răspuns coordonat fără precedent al UE la criza COVID-19, pentru a aborda provocările europene comune prin adoptarea tranzițiilor verzi și digitale, pentru a consolida rezistența economică și socială și coeziunea pieței unice.

Comisia a evaluat planul Lituaniei pe baza criteriilor stabilite în Regulamentul RRF. Analiza Comisiei a analizat, în special, dacă investițiile și reformele prevăzute în planul Lituaniei susțin tranzițiile ecologice și digitale; să contribuie la abordarea eficientă a provocărilor identificate în semestrul european; și să își consolideze potențialul de creștere, crearea de locuri de muncă și reziliența economică și socială.

Asigurarea tranziției ecologice și digitale a Lituaniei

Evaluarea Comisiei constată că planul Lituaniei alocă 38% din alocarea sa totală măsurilor care susțin atingerea obiectivelor climatice, iar alte 32% se vor duce către sprijinirea tranziției digitale.

Consolidarea rezilienței economice și sociale a Lituaniei

Planul include un set extins de reforme și investiții care se consolidează reciproc și care contribuie la abordarea eficientă a tuturor sau a unui subgrup semnificativ al provocărilor economice și sociale prezentate în recomandările specifice țării adresate Lituaniei de către Consiliu în semestrul european în 2019 și 2020 .

Planul reprezintă un răspuns cuprinzător și echilibrat în mod adecvat la situația economică și socială a Lituaniei din Lituania, contribuind astfel la toți cei șase piloni menționați în Regulamentul RRF, conform comunicatului oficial.

Susținerea investițiilor emblematice și a proiectelor de reformă

Lituania a propus să investească 242 de milioane de euro pentru a dezvolta generarea de energie eoliană și solară offshore și terestre și pentru a crea instalații publice și private de stocare a energiei și pentru a investi 341 de milioane de euro pentru a elimina treptat cele mai poluante vehicule de transport rutier și pentru a crește cota de energie regenerabilă. surse de energie în sectorul transporturilor.

Evaluarea constată, de asemenea, că niciuna dintre măsurile incluse în plan nu dăunează semnificativ mediului, în conformitate cu cerințele stabilite în Regulamentul RRF.

Sistemele de control instituite de Lituania sunt considerate adecvate pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii. Planul oferă suficiente detalii cu privire la modul în care autoritățile naționale vor preveni, detecta și corecta cazurile de conflict de interese, corupție și fraude legate de utilizarea fondurilor.

Lista PNRR-urilor avizate de Comisia Europeană: Portugalia, Spania, Grecia, Luxemburg, Danemarca, Slovacia, Austria, Letonia, Italia, Germania, Belgia și Franța.

Elena Buzilă,

Ana-Maria Radu

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 133