Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Acord preliminar al Consiliului și Parlamentului European în vederea adoptării unui fond de 5 miliarde euro destinat atenuării efectelor Brexitului

Adoptarea unui fond de cinci miliarde de euro menit să ajute la depășirea consecințelor retragerii Regatului Unit din UE a devenit iminentă, după ce joi, 17 iunie 2021, Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord preliminar cu privire la proiectul de regulament.

Acordul înseamnă că finanțarea din rezerva de ajustare la Brexit poate începe să fie acordată înainte de sfârșitul anului.

Rezerva este concepută pentru a sprijini toate statele membre, concentrându-se totuși asupra regiunilor și sectoarelor celor mai afectate.

Fondul este un instrument special de urgență cu caracter excepțional.

Acesta va fi cheltuit, printre altele, pentru compensarea întreprinderilor al căror volum de comerț a scăzut, pentru salvgardarea locurilor de muncă, pentru sprijinirea comunităților de pescari și pentru construirea de facilități vamale în porturi.

Principala condiție pentru rambursarea costurilor suportate de autoritățile publice și de întreprinderile private este ca aceste costuri să aibă o legătură directă cu contracararea efectelor negative ale retragerii Regatului Unit.

Colegiuitorii au convenit că rezerva va acoperi, integral sau parțial, măsurile introduse de statele membre între 1 ianuarie 2020 și 31 decembrie 2023. Acest interval de timp ține seama de necesitatea unor măsuri de atenuare înainte de expirarea perioadei de tranziție.

Prefinanțare

Toate cele cinci miliarde de euro (la prețurile din 2018) vor fi alocate provizoriu statelor membre în avans.

Din suma totală, 80%, adică 4 miliarde EUR, vor fi plătite sub formă de prefinanțare: 1,6 miliarde EUR în 2021, 1,2 miliarde EUR în 2022 și 1,2 miliarde EUR în 2023.

Restul de un miliard va fi pus la dispoziție în 2025. Acesta va fi împărțit între statele membre în funcție de modul în care au fost cheltuite fondurile în anii precedenți, luându-se în considerare, totodată, orice sume rămase neutilizate.

Alocare

Brexitul are un impact inegal asupra statelor membre, regiunilor și sectoarelor.

Având în vedere acest lucru, colegiuitorii au convenit că metoda de alocare ar trebui să se bazeze pe trei factori principali:

  • valoarea peștelui capturat în zona economică exclusivă a Regatului Unit
    amploarea comerțului cu Regatul Unit
    populația din regiunile maritime de frontieră cu Regatul Unit

În total, 600 de milioane EUR vor fi alocate în funcție de factorul legat de pescuit, 4 150 de miliarde EUR în funcție de schimburile comerciale și 250 de milioane EUR în temeiul factorului legat de regiunile frontaliere maritime.

Etapele următoare

Acordul preliminar dintre președinția portugheză a Consiliului și negociatorii Parlamentului European trebuie să fie aprobat de cele două instituții înainte ca acestea să poată trece la adoptarea regulamentului.

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 76