Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Mecanismul pentru interconectarea Europei 2.0, adoptat de Consiliul UE!

Consiliul Uniunii Europene a anunțat ieri, 14 iunie 2021, adoptarea programului UE Mecanismul pentru interconectarea Europei 2.0 (MIE 2.0), în valoare de 33.,71 miliarde euro, menit să finanțeze dezvoltarea unei infrastructuri durabile și de înaltă performanță în domeniile transporturilor, digitalului și energiei.

Această a doua ediție a programului se va desfășura în perioada 2021-2027. Votul Consiliului va fi urmat de adoptarea finală de către Parlamentul European.

Bugetele pentru fiecare sector vor fi (în prețuri curente):

  • transporturi: 25.81 miliarde euro (inclusiv 11.29 miliarde euro pentru țările beneficiare ale fondurilor de coeziune)
  • energie: 5.84 miliarde euro
  • sectorul digital: 2.07 miliarde euro

Sprijinul MIE în diferite domenii

În domeniul transporturilor, MIE 2.0 va promova rețele interconectate și multimodale în scopul dezvoltării și al modernizării infrastructurii feroviare, rutiere, maritime și a căilor navigabile interioare, precum și în scopul asigurării unei mobilități în condiții de siguranță și securitate. Se va acorda prioritate dezvoltării în continuare a rețelelor transeuropene de transport (TEN-T), punându-se accent pe verigile lipsă și pe proiectele transfrontaliere cu valoare adăugată pentru UE. Din bugetul pentru transporturi, o sumă de 1.38 miliarde euro (la prețurile din 2018) va fi utilizată pentru a finanța proiecte feroviare majore între țările beneficiare ale fondurilor de coeziune.

De asemenea, MIE 2.0 va asigura faptul că, atunci când infrastructura va fi adaptată în vederea îmbunătățirii mobilității militare în interiorul UE, ea va putea avea o dublă utilizare, satisfăcând atât nevoile civile, cât și pe cele militare. Mobilitatea militară va beneficia de o alocare separată în valoare de 1.69 miliarde euro în cadrul bugetului pentru transporturi.

În sectorul energiei, programul urmărește să contribuie la integrarea în continuare a pieței europene a energiei, îmbunătățind interoperabilitatea transfrontalieră și transsectorială a rețelelor energetice, facilitând decarbonizarea și asigurând securitatea aprovizionării. De asemenea, va fi disponibilă finanțare pentru proiecte transfrontaliere în domeniul producerii de energie din surse regenerabile. La definirea criteriilor de atribuire a contractelor, va fi luată în considerare coerența cu planurile UE și cele naționale privind energia și clima, inclusiv cu principiul „eficiența energetică înainte de toate”.

În domeniul conectivității digitale, sfera de aplicare a programului a fost extinsă pentru a reflecta faptul că transformarea digitală a economiei și a societății în ansamblu depinde de accesul universal la rețele de mare și foarte mare capacitate fiabile și accesibile ca preț. Conectivitatea digitală este, de asemenea, un factor decisiv în reducerea discrepanțelor economice, sociale și teritoriale. Pentru a fi eligibil să primească sprijin din partea MIE 2.0, un proiect va trebui să contribuie la piața unică digitală și la obiectivele de conectivitate ale UE. Se va acorda prioritate proiectelor care asigură o arie mai mare de acoperire, inclusiv pentru gospodării.

MIE 2.0 accentuează sinergiile dintre sectoarele transporturilor, energiei și digitalului, ca modalitate de a îmbunătăți eficacitatea acțiunilor UE și de a minimiza costurile de implementare. Acesta va promova activitatea transsectorială în domenii precum mobilitatea conectată și automatizată și combustibilii alternativi.

De asemenea, programul urmărește să integreze acțiunile climatice, ținând seama de angajamentele UE pe termen lung privind decarbonizarea, cum ar fi Acordul de la Paris.

Etapele următoare

Votul înseamnă adoptarea de către Consiliu a poziției sale în primă lectură. Actul legislativ trebuie să fie adoptat de Parlamentul European în a doua lectură înainte de a fi publicat în Jurnalul Oficial al UE.

Sursa: Consiliul UE

Vizualizări: 124