Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Peste 4 milioane de euro pentru reabilitarea termică a unor blocuri de locuințe din Miercurea Ciuc

Municipiul Miercurea Ciuc – reședința județului Harghita – implementează în total 5 proiecte pentru eficientizarea energetică a clădirilor de locuit, utilizând fonduri europene nerambursabile, alocate prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Valoarea totală cumulată a acestor investiții este de peste 13 milioane euro, a transmis vineri, 11 iunie 2021, Agenția de Dezvoltare Regională Centru.

Recent, ADR Centru și beneficiarul finanțării – Primăria din Miercurea Ciuc – au semnat două contracte care asigură reabilitarea a 12 blocuri de locuințe, aflate pe 8 străzi din zona centrală a orașului. Fondurile nerambursabile sunt alocate prin Axa Prioritară 3 a Programului REGIO, pentru cererile de finanțare având titlurile „Reabilitarea termică a blocurilor de locuințe în vederea ridicării performanței energetice, 3 blocuri de locuințe din Miercurea Ciuc, județul Harghita” și „Reabilitarea termică a blocurilor de locuințe în vederea ridicării performanței energetice, 9 blocuri de locuințe din Miercurea Ciuc (tranșa II), județul Harghita”. Valoarea totală a acestor proiecte este de peste 4,55 milioane euro.

Obiectivul celor mai recente două proiecte contractate de municipalitatea din Miercurea Ciuc constă în reabilitarea a 12 blocuri de locuințe care înregistrează consumuri energetice mari, pentru creșterea eficientei energetice a acestora, precum și pentru reducerea costurilor de întreținere a acestor imobile și îmbunătățirea condițiilor de locuit ale locatarilor.

Concret, prin acest proiect, la blocurile energofage situate pe strada Avântului 5AB, pe Patinoarului (12AB și 14AB), pe Aleea Ciocârliei (nr 5 și 7), pe Bulevardul Frăției (nr 11AB și 15AB), pe strada Kossuth Lajos (42), dar și pe strada Muller Laszlo (nr 4ABC), strada Revoluția din Decembrie (nr 26AB și 32AB) și pe strada Tudor Vladimirescu (nr 17). Pentru primele trei dintre aceste blocuri, consumul anual de energie primară se va reduce cu mai mult de 47%, iar pentru celelalte 9 acest consum se va reduce cu 64%! De asemenea, pentru blocurile de pe Avântului și Patinoarului emisiile de CO2 se vor reduce cu 48%, iar pentru celelalte 9 blocuri aceste emisii se vor reduce la mai puțin de 35% din cât se înregistrează acum.

Valoarea totală a proiectului „Reabilitarea termică a blocurilor de locuințe în vederea ridicării performanței energetice, 3 blocuri de locuințe din Miercurea Ciuc, județul Harghita este de 6.225.323,84 lei, din care 3.327.758,39 lei (respectiv aproape 700.000 euro, adică 98% din valoare eligibilă a cererii de finanțare) reprezintă fondurile europene solicitate, diferența constând în contribuția municipalității și a locatarilor la cheltuielile eligibile și neeligibile ale proiectului. Beneficiarul finanțării, Primăria municipiului Miercurea Ciuc a estimat că termenul de finalizare a investițiilor este data de 31 iulie 2022.

Valoarea totală a proiectului „Reabilitarea termică a blocurilor de locuințe în vederea ridicării performanței energetice, 9 blocuri de locuințe din Miercurea Ciuc (tranșa II), județul Harghita este de 15.128.414,47 lei, din care 8.858.196,14 lei (adică mai mult de 1,85 milioane euro, adică 98% din valoare eligibilă a cererii de finanțare) reprezintă fondurile europene solicitate, diferența constând în contribuția municipalității și a locatarilor la cheltuielile eligibile și neeligibile ale proiectului. Beneficiarul finanțării, Primăria municipiului Miercurea Ciuc a estimat că termenul de finalizare a investițiilor este data de 31 octombrie 2022.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 206