Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Proiectul de OUG pentru mutarea banilor de la granturile de investiții către măsura 2 - capital de lucru intră în sedința de Guvern de mâine!

UPDATE 09 iunie 2021: În cursul zilei de astăzi, reprezentanții MEAT au transmis pentru fonduri-structurale.ro faptul că formularea privind „estimarea ministerului este că se va ajunge cu plățile la RUE 17.000” este corectă, rămânând un număr de aproximativ 3.000 de contracte ce ar urma să fie finanțate prin React EU.

Proiectul de OUG care permite mutarea banilor de pe Măsura 3 (investiții) spre Măsura 2 (capital de lucru) intră la aprobare în ședința de mâine a Guvernului, a anunțat astăzi, 8 iunie 2021, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Schimbările preconizate urmăresc anularea formei actuale a Măsurii 3 pentru a permite realocarea sumelor în vederea asigurării plăților pentru toate cererile de finanțare eligibile depuse în cadrul Măsurii 2.

Proiectul de OUG a fost în consultare publică pentru o perioadă de 10 zile începând cu 19 mai 2021. Mai multe informații sunt disponibile aici.

În cadrul Măsurii 2 s-au depus 22.226 de cereri, în valoare de 5,25 miliarde de lei, 16.823 dintre acestea fiind  admise. Din disponibiliățile existente, au fost făcute plăți până la numărul RUE (numărul de ordine în funcție de momentul transmiterii aplicației)  9.633. Conform comunicatului oficial, în urma transferului de fonduri permis de această OUG, estimarea ministerului este că se va ajunge cu plățile la RUE 17.000 (n.r. fonduri-structurale.ro a solicitat MEAT să clarifice dacă este corectă informația privind ajungerea cu plățile la RUE 17.000 sau dacă este vorba, de fapt, de acoperirea unui număr de aproximativ 17.000 de aplicații, toate cele admise, având în vedere mențiunile de mai sus referitoare la faptul că această mutare de fonduri ar urma să acopere toate cererile de finanțare eligibile).

Reamintim faptul că în cursul săptămânii trecute, doar 20 de contracte noi au fost plătite pe măsura 2 – granturi pentru capital de lucru. Lista cu situația la zi a cererilor de finanțare pe Măsura 2 poate fi consultată aici.

Conform MEAT, Măsura 3 ar urma să fie relansată cu sume provenite în totalitate din REACT – EU. Măsura 3, în varianta actuală, va fi anulată din cauza suspiciunilor de fraudare, confirmate de DNA prin începerea unei urmăriri penale in rem, se arată în comunicat.

Cristina Pojoga,

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: MEAT

Vizualizări: 1423