Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Deceniul digitalizării: Toate ministerele și agențiile guvernamentale vor fi legate prin intermediul unui cloud guvernamental în valoare de 500 milioane de euro, inclus în PNRR

Propunerea de politică publică în domeniul e-guvernării, un document strategic pentru guvernarea digitală și managementul serviciilor publice electronice la nivelul administrației, a fost adoptată de Guvernul României în ședința de joi, 3 iunie 2021.

„Dorim să ducem administrația publică în viitor, să îmbunătățim sistemele publice digitale din sectoare cheie de activitate, precum Educație, Sănătate, Cultură, Justiție, Poliție. Am aprobat astăzi (n.r. vineri) o propunere de politică publică privind digitalizarea României, o foaie de parcurs pentru următorii zece ani. Toate ministerele și agențiile guvernamentale vor fi legate într-o singură rețea și o singură bază de date interoperabilă prin intermediul unui cloud guvernamental, pentru care Guvernul a inclus în PNRR finanțare de 500 milioane de euro.”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Documentul a fost elaborat în urma unui proces de dezbatere cu instituțiile responsabile, proces coordonat la nivelul Secretariatului General al Guvernului și centrat pe evenimentele de viață definite în cadrul Strategiei Naționale pentru Agenda Digitală a României, și a fost validat de către membrii Comitetului director pentru e-guvernare.

Situația de la care pornește politica publică este caracterizată de insuficienta dezvoltare a serviciilor publice electronice în România, problemă care poate fi tradusă, concret, prin numărul mic de servicii publice electronice care depășesc nivelul 2 de sofisticare digitală, puse la dispoziție de instituțiile și autoritățile publice din România, în condițiile în care maximum este nivelul 5.

Prin măsuri și realizări punctuale, la intervale scurte, această politică publică are scopul de a întări capacitatea sectorului public de a funcționa într-un mediu digital avansat. De asemenea, are obiectivul de a livra servicii publice electronice mature, centrate pe nevoile cetățeanului, respectiv ale mediului de afaceri.

Propunerea de politică publică în domeniul e-guvernării în perioada 2021-2030 este un instrument cu mai multe valențe:

  • principalul document de viziune privind procesul, adică foaia de parcurs a digitalizării serviciilor publice în România pentru următorii 10 ani;
  • un mecanism de monitorizare, evaluare și ajustare periodică;
  • un instrument suport de programare și negociere cu Comisia Europeană pentru exercițiul de finanțare 2021-2027 din fonduri europene și un instrument de fundamentare a măsurilor de digitalizare din Planul Național de Redresare și Reziliență - PNRR.

Conform comunicatului oficial, este necesară implementarea coordonată și integrată a procesului de guvernare electronică și a politicii privind e-guvernarea în România, precum și reducerea birocrației. În acest sens, recent a fost înființat Comitetul pentru e-guvernare  și reducerea birocrației, ca mecanism de decizie și monitorizare a  implementării politicii publice, prezidat și coordonat de prim-ministrul României.

Obiectivul principal al Comitetul pentru e-guvernare și reducerea birocrației este oferirea cadrului de dezbatere și decizie asupra principalelor inițiative, măsuri și proiecte privind debirocratizarea și asigurarea coerenței modului de implementare a propunerii de politică publică privind e-guvernarea.

Documentul de politică publică poate fi consultat aici.

Sursa: Guvernul României

Vizualizări: 112