Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Raport al Băncii Europene de Investiții: Decalajul investițional de 10 miliarde euro în inteligența artificială și tehnologiile blockchain împiedică Uniunea Europeană

Banca Europeană de Investiții și Comisia Europeană au publicat ieri, 1 iunie 2021, un nou studiu privind tadiul actual al tehnologiilor de inteligență artificială (AI) și blockchain din Uniunea Europeană.

Raportul arată că, în comparație cu principalii concurenți globali, Uniunea Europeană rămâne în urmă în dezvoltarea și aplicarea inteligenței artificiale și a tehnologiilor blockchain. Cu toate acestea, pentru a ajunge din urmă, UE se poate baza pe un rol de lider în cercetarea de înaltă calitate.

Studiul identifică trei domenii majore pe care UE trebuie să le abordeze în peisajul său de inteligență artificială și blockchain. Provocările identificate includ:

  • dezvoltarea;
  • desfășurarea pe piață;
  • ecosistemul mai larg de inovare al UE.

Studiul evidențiază, de asemenea, lipsa finanțării disponibile pentru crearea și extinderea întreprinderilor din UE.

O altă provocare se referă la preluarea de către piață a tehnologiei implementate. Și pentru a dezvolta în continuare amploarea, centrele europene de inovare trebuie să fie mai bine conectate pentru a crește fluxul de talente, experiență și acces la finanțare.

Start-up0urile emergente au nevoie de mai multă putere pentru a concura la nivel global, iar ecosistemele trebuie consolidate și mai conectate pentru a traduce ideile în valoare comercială.

Comisia Europeană a luat mai multe măsuri pentru a avansa aceste tehnologii: programul Orizont 2020 a alocat 1.5 miliarde euro pentru AI în 2018-2020, Programul Europa digitală, ca parte a Cadrului financiar multianual (CFM) 2021–2027, va completa acest lucru prin alocarea a 2.5 miliarde euro suplimentare investițiilor și deschiderii utilizării AI de către întreprinderi și administrațiile publice.

În ceea ce privește investițiile, Banca Europeană de Investiții (BEI) a lansat o facilitate de co-investiție de 150 milioane euro pentru a investi alături de administratorii de fonduri și investitorii privați, susținută de Fondul European de Investiții (FEI), în timp ce FEI a lansat recent o schemă de investiții în valoare de 100 de milioane de euro. Dincolo de astfel de fonduri dedicate, Comisia Europeană a pus la dispoziție resurse suplimentare în cadrul noului cadru financiar multianual și al programului NextGenerationEU post-pandemic, în special Facilitatea de recuperare și reziliență (RRF), care va fi implementată cu o atenție deosebită pentru tehnologiile strategice.

Descarcă raportul

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: BEI

Vizualizări: 104