Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeană a primit Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat ieri că a transmis oficial către Comisia Europeană Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României. Planul descrie reformele și investițiile publice pe care țara noastră planifică să le implementeze cu sprijinul Facilității de Redresare și Reziliență (RRF) dezvoltate la nivel european.

Facilitatea de Redresare și Reziliență este instrumentul cheie al Next Generation EU, planul UE pentru depășirea pandemiei COVID-19. La nivel comunitar, prin RRF vor fi alocați 672,5 miliarde de euro pentru sprijinirea investițiilor și reformelor (312,5 miliarde în granturi și 360 miliarde în împrumuturi).  

România solicită 29,3 miliarde de euro

Comunicatul oficial al Comisiei Europene arată că România a solicitat prin PNRR-ul depus ieri 14,3 miliarde de euro granturi și 15 miliarde de euro în împrumuturi. Conform CE și MIPE, banii vor fi utilizați în măsuri privind transportul durabil, educația, asistența medicală, renovarea clădirilor și digitalizarea administrației publice până în 2026.

Pașii următori

Comisia va evalua planul propus de România în baza celor 11 criterii stabilite de Regulamentul care guvernează RRF și va asigura transpunerea PNRR în acte cu caracter juridic obligatoriu – această evaluare va urmări și modul în care țara noastră a transpus în plan recomandările pe care le primim de la Comisia Europeană în cadrul Semestrului European, dar și dacă am alocat cel puțin 37% din bani pentru investiții de mediu și cel puțin 20% din fonduri pentru transformarea digitală.

După evaluarea Comisiei, Consiliul va avea 4 săptămâni pentru a adopta o decizie privind implementarea PNRR. Până aseară, Comisia primise 22 planuri de redresare și reziliență din partea statelor membre.

Conform unei postări în social media, ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea, va publica întregul PNRR și va explica conținutul acestuia mâine, 2 iunie.  

Raluca Prelucă,

Fonduri-structurale.ro

Surse: MIPE & CE

Vizualizări: 1309