Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Circa 480 milioane euro aprobate pentru construirea spitalelor regionale la Cluj și Craiova

În cadrul ședinței de Guvern de joi, 27 mai 2021, a fost aprobat memorandumul privind acordul de principiu pentru contractarea a două împrumuturi cu Banca Europeană de Investiții. Memorandumul a fost înaintat Guvernului de ministrul Finanțelor și ministrul Sănătății în vederea construirii Spitalului Regional de Urgență Cluj și Spitalului Regional de Urgență Craiova.

Conform studiilor de fezabilitate:

  • costul total al celor 3 spitale regionale (Iași, Cluj, Craiova) se ridică la aproximativ 1,64 miliarde euro,
  • valoarea proiectului de investiții prevăzut de Spitalul Regional de Urgență Cluj este de 539,6 milioane euro, din care 454 milioane euro reprezintă costul net,
  • Pentru Spitalul Regional de Urgență Craiova, proiectul prevede investiții cu valoare totală de 602,74 milioane euro, costul net fiind de 507 milioane euro.

Costurile operaționale aferente realizării acestor proiecte de investiții publice însumează o valoare netă de aproape 1,5 milioane de euro și nu sunt incluse în costul investiției aprobat prin hotărâre de guvern și/sau acoperite de fondurile europene nerambursabile.

Perioada de implementare va dura aproximativ 7 ani, data limită de tragere a sumelor împrumutului fiind aprilie 2028. Coordonarea proiectelor va fi asigurată de Ministerul Sănătății, de asemenea, va urmări evoluția cadrului general a programării bugetare anuale.

Cele două împrumuturi, prevăzute în memorandumul adoptat, reprezintă continuarea demersurilor Guvernului pentru realizarea primelor trei spitale regionale (Iași, Cluj, Craiova) din cele opt, finanțate din fonduri europene nerambursabile, împrumuturi contractate de la Banca Europeană de Investiții și de la bugetul de stat.

Primul acord de finanțare pentru Spitalul Regional din Iași, în valoare de 250 milioane euro, a fost semnat pe 20 aprilie 2021.

Conform calendarului de contractare, se urmărește ca până la finalul anului 2021 să fie semnate și împrumuturile pentru Spitalele Regionale de Urgență Cluj și Craiova.

Sursa: Ministerul Finanțelor

Vizualizări: 96