Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Noi propuneri ale Comisiei Europene privind economia albastră durabilă

Comisia Europeană a propus luni, 17 mai 2021, o nouă abordare pentru o economie albastră durabilă în Uniunea Europeană pentru industriile și sectoarele legate de oceane, mări și zone de coastă. Dezvoltarea economiei albastre durabile se consideră a fi esențială pentru atingerea obiectivelor Pactului verde european și pentru asigurarea unei redresări verzi și favorabile incluziunii în urma pandemiei.

Obiectivul principal al economiei albastre este de a combate crizele climatice și cele legate de biodiversitate, pentru a se asigura de sănătatea mărilor, ale căror resurse este necesar să fie utilizate în mod durabil pentru a crea alternative la combustibilii fosili și la producția de alimente tradiționale.

Tranziția către o economie albastră durabilă necesită investiții în tehnologii inovatoare.

Neutralitatea climatică și reducerea la zero a poluării

Măsurile propuse de Comisia Europeană sunt:

  • dezvoltarea energiei din surse regenerabile offshore, prin decarbonizarea transportului maritim și prin ecologizarea porturilor.
  • utilizarea unei combinații durabile de energie oceanică, inclusiv energia eoliană, energia termică, energia valurilor și energia maremotrică, care ar putea genera un sfert din energia electrică a Uniunii Europene în 2050.
  • utilizarea porturilor ca centre energetice.

Trecerea la o economie circulară și reducerea poluării

CE a stabilit următoarele posibile acțiuni:

  • reînnoirea standardelor pentru proiectarea uneltelor de pescuit, pentru reciclarea navelor și pentru dezafectarea platformelor offshore,
  • reducerea poluării cu materiale plastice și microplastice.

Conservarea biodiversității și investiții în natură

Pentru realizarea acestui obiectiv, au fost propuse:

  • implementarea unor măsuri pentru protejarea a 30 % din zona maritimă a UE, fapt care ar inversa declinul biodiversității, va spori stocurile de pește, va contribui la atenuarea schimbărilor climatice și la reziliența sa,
  • reducerea la minimum a impactului pescuitului asupra habitatelor marine.

Adaptarea la schimbările climatice și reziliența zonelor costiere

Comisia a propus următoarele activități de adaptare:

  • dezvoltarea infrastructurii verzi în zonele costiere
  • protejarea litoralului împotriva riscului de eroziune și de inundații

Producție durabilă de alimente

Pentru realizarea acesteia, Comisia a considerat necesar:

  • implementarea de noi standarde de comercializare pentru fructele de mare, utilizarea algelor și a ierbii de mare,
  • realizarea unui control mai strict al pescuitului,
  • cercetarea și inovarea în ceea ce privește fructele de mare pe bază de celule.

Gestionarea spațiului maritim

Comisia a considerat că o mai bună gestionare ar fi posibilă prin:

  • utilizarea noului Forum albastru pentru utilizatorii mării în vederea coordonării unui dialog între operatorii offshore, părțile interesate și oamenii de știință care participă la activități de pescuit, acvacultură, transport maritim, turism, energii din surse regenerabile și alte activități, pentru a stimula schimburile de cooperare în vederea utilizării durabile a mediului marin,
  • punerea în aplicare a Directivei UE privind amenajarea spațiului maritim, conform planurilor naționale de amenajare a spațiului maritim adoptate în martie 2021.

De asemenea, Comisia va continua să creeze condițiile pentru o economie albastră durabilă la nivel internațional.

Finanțarea pentru realizarea economiei albastre va fi disponibile prin:

  • noul Fond european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură, prin intermediul platformei sale „BlueInvest” și al noului Fond BlueInvest, care va sprijini tranziția către lanțuri valorice mai durabile bazate pe oceane, mări și activități costiere.
  • includerea investițiilor în planurile naționale de reziliență și redresare, precum și în programele operaționale naționale pentru diferite fonduri ale UE, pentru perioada 2021- 2027.
  • Programul de cercetare Orizont Europa va furniza sprijin financiar pentru realizarea misiunii dedicate oceanelor și apelor.

Comisia Europeană și Grupul Băncii Europene de Investiții au declarat că vor colabora cu statele membre pentru a răspunde nevoilor de finanțare existente în vederea realizării obiectivelor economiei albastre.

În ceea ce privește investițiile private, în cadrul deciziilor de investiții relevante ar trebui să se aplice principiile și standardele de durabilitate convenite, cum ar fi Inițiativa privind finanțarea economiei albastre durabile, finanțată de UE.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 257