Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Investiții Regio pentru dezvoltarea întregii comunități din Mediaș

Agenția de Dezvoltare Regională Centru a transmis vineri, 7 mai 2021, faptul că încă două proiecte au fost depuse de edilii municipiului Mediaș în cadrul Axei Prioritare 9.1 a Programului Operațional Regional REGIO 2014-2020, pentru îmbunătățirea condițiilor de viață sub responsabilitatea întregii comunități. În urmă cu două luni, municipalitatea a contractat cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru – care coordonează procesul de dezvoltare în cele șase județe ale Regiunii Centru – un proiect pe aceeași Axă, pentru modernizarea și dotarea Școlii Gimnaziale din satul Ighișu Nou. În scurt timp medieșenii vor vedea demarând și investițiile dintr-un al patrulea proiect finanțat în cadrul axei respective, pentru realizarea unui Centru Comunitar Medico-Social în fostul ”Corp R Aviație”.  Valoarea totală cumulată a celor patru cereri de finanțare depuse spre finanțare la ADR Centru este de peste 10 milioane euro. Dintre aceste proiecte, primarul Gheorghe Roman și Simion Crețu, director general ADR Centru, au prezentat public, în data de 7 mai, în cadrul unei reuniuni dedicate Zilei Europei, două inițiative locale care au o valoare totală cumulată de peste 8,5 milioane euro.

Informații Program de finanțare și buget proiecte:

Cererile de finanțare pentru proiectele „Construcție locuințe sociale colective, inclusiv utilități și amenajări exterioare loc de joacă, str. Baia de Nisip” și ”Centru Social Comunitar de Agrement și Sport” sunt contractate în cadrul Programului Operațional Regional REGIO 2014-2020, Axa Prioritară 9, care asigură finanțare pentru sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban. În acest caz, este vorba despre dezvoltare plasată sub responsabilitatea comunității, pe de o parte obiectivul urmărit fiind de a dezvolta incluziunea socială a grupurilor defavorizate, prin asigurarea unei locuințe și asigurarea unor condiții de trai decente, iar pe de altă parte se dorește crearea unei baze materiale capabile să satisfacă nevoile legate de activitățile recreaționale, în special îndrumarea tinerilor în activități sportive.

Valoarea totală a proiectului pentru locuințe sociale colective este de 19.148.807,84 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 7.086.618,68 lei (98% din valoarea eligibilă a proiectului, respectiv aproape 1,5 milioane euro). Valoarea totală a proiectului pentru centrul comunitar de agrement este de 19.522.720,33 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 9,208,359.58 lei (tot 98% din valoarea eligibilă a proiectului, respectiv mai mult de 1,9 milioane euro). Diferențele între cele două sume sunt reprezentate, în ambele cazuri, de contribuția mai mare a beneficiarului – Primăria municipiului Mediaș – la cheltuielile eligibile și neeligibile din cadrul proiectului. Edilii estimează că ambele proiecte se vor finaliza până în data de 31 decembrie 2023.

Detalii tehnice privind investițiile propuse:

Prin proiectul ”Construcție locuințe sociale colective, inclusiv utilități și amenajări exterioare loc de joacă, str. Baia de Nisip” se va construi un ansamblu de 8 imobile, cu un număr total de 80 apartamente, din care 32 apartamente cu 3 camere, 32 de apartamente cu 2 camere și 16 apartamente de 1 cameră, fiind amenajate un număr de 40 locuri de parcare supraterane. Cele 8 imobile vor fi de două tipuri distincte, dar fiecare dintre ele va avea un regim de înălțime P+3E. Pe de altă parte, prin acest proiect, pe aceeași stradă se va revitaliza un spațiu abandonat, neutilizat, unde va fi creat și amenajat un loc de joacă pentru copii. Complementar, pe acest teren se vor crea și spații de recreere sau pentru activități sportive care sunt destinate persoanelor adulte din zonele marginalizate.

Prin proiectul ”Centru Social Comunitar de Agrement și Sport” se va înființa un centru social comunitar de agrement și sport, în care se vor crea spații și se vor achiziționa dotările necesare astfel încât comunitatea marginalizată să poată face sport. Aici vor exista un teren de sport interior, un panou de cățărare, o sală multifuncțională de gimnastică, yoga, fitness, aerobic, etc, un spațiu de primire și așteptare, locuri pentru vizionarea evenimentelor sportive, dar și un teren de sport neacoperit pe acoperișul clădirii. Imobilul nou construit va avea 4 nivele, va beneficia de control acces, spații de depozitare, vestiare, grupuri sanitare și va fi amplasat pe un teren în suprafață de 3960 mp, în zona de sud-vest a orașului, pe strada Sticlei, cu acces facil pentru toți locuitorii din cele 5 zone urbane marginalizate identificate la nivelul municipiului Mediaș.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 39