Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul elimina restrictia de accesare a fondurilor UE pentru beneficiarii debitori la APDRP

Guvernul a modificat cadrul general de implementare a măsurilor cofinanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), în perioada 2007-2013.

Astfel, se reglementează aplicarea în mod unitar a prevederilor sub-măsurii 431.1 „Construcţie parteneriate public-private” din cadrul anexei 4 LEADER la cadrul general de aplicare a procedurilor de evaluare, selecţie, contractare, achiziţii, plată, control şi monitorizare aferente proiectelor cofinanţate din FEADR prin PNDR.

De asemenea, se elimină restricţia de finanţare pentru potenţialii beneficiari înregistraţi ca debitori în lista Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). Restricţia de finanţare va fi menţinută doar în cazul beneficiarilor SAPARD/FEADR care nu au returnat sumele debitoare şi penalităţile aferente, faţă de reglementarea anterioară, care impunea restricţii de finanţare acestei categorii pentru o perioadă de un an de la achitarea debitelor.

Potrivit actului normativ, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) este desemnată ca unic organism care va implementa şi va efectua plăţile pentru măsurile 211 "Sprijin pentru zona montană defavorizată", 212 "Sprijin pentru zone defavorizate - altele decât zona montană" şi 214 "Plăţi de agromediu".

O altă modificare vizează eliberarea de către Ordinul Arhitecţilor din România a avizului privind respectarea criteriului de încadrare în specificul arhitectural local, aviz necesar proiectelor specifice măsurilor 313 "Încurajarea activităţilor turistice" şi 322 "Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale"

Actul normativ a fost necesar pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, precum şi pentru operativitate şi o mai bună absorbţie a fondurilor comunitare până la adoptarea Deciziei finale de aprobare a PNDR de către Comisia Europeană.

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală este un document de programare care are în vedere respectarea priorităţilor comunitare şi naţionale şi care vine în completarea celorlalte politici comunitare, în special politica pieţelor agricole, politica de coeziune şi politica comună în domeniul pescuitului.

PNDR 2007-2013 prezentat de România a fost avizat la 20 februarie 2008, în cadrul celei de-a 22-a reuniuni a Comitetului de Dezvoltare Rurală a CE, şi urmează să obţină Decizia finală de aprobare din partea Comisiei Europene.

Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 81