Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fonduri Regio pentru creșterea calității educației copiilor cu probleme de integrare socială din Sibiu

În urmă cu o lună, Consiliul Județean Sibiu a obținut finanțarea de peste un milion euro pentru reabilitarea și modernizarea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă din municipiul Mediaș iar acum s-a concretizat proiectul pentru modernizarea și extinderea Școlii nr. 22 în vederea relocării Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 1 Sibiu, în valoare totală de aproape 3 milioane euro, conform unui comunicat oficial al Agenției de Dezvoltare Regională Centru de vineri, 23 aprilie 2021.

Cu acest prilej, a fost organizată o întâlnire cu presa pentru prezentarea celor două investiții.

Ambele contracte – atât „Reabilitarea, modernizarea și dotarea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Mediaș”, cât și ”Reabilitarea, modernizarea și extinderea Școlii nr.22 în vederea relocării Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 1 Sibiu” – sunt finanțate în cadrul Programului Operațional Regional REGIO 2014-2020, Axa prioritară 10, privind îmbunătățirea infrastructurii educaționale, având ca obiectiv creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului de educație.

În cadrul întâlnirii cu mass media locală au fost prezentate obiectivele proiectelor derulate în domeniul educațional de către CJ Sibiu, dar și al tuturor celorlalte investiții pe care Consiliul Județean le are în diferite stadii de implementare, în domeniul infrastructurii de transport și al infrastructurii medicale.

Detalii Program de finanțare și buget proiecte:

Obiectivul general al ambelor proiecte este în concordanță cu tematica Axei Prioritare 10 a Programului REGIO 2014-2020, care susține dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, prin investițiile în educație și  formare, inclusiv profesională. Se speră că astfel tinerii vor dobândi competențe noi și vor fi interesați de procesul de învățare pe tot parcursul vieții, iar așa va crește gradul de participare la educație al tuturor celor care au probleme cu integrarea socială, în special a copiilor cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului de învățământ.

Cererea de finanțare pentru realizarea de investiții la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă (CSEI) din Mediaș a fost pregătită de Consiliul Județean Sibiu, autoritatea tutelară a Centrului, cu scopul de a îmbunătăți condițiile de învățământ ale celor 111 de copii și tineri care studiază aici, în vederea creșterii numărului acestora până la 176 (din care 89 fete și 87 băieți). Concret, prin acest proiect se vor reabilita, moderniza și dota două dintre cele trei clădiri al centrului ce funcționează pe strada Piscului din Mediaș, respectiv la clădirea în care funcționează școala specială și la clădirea în care se desfășoară activitățile didactice și profilactice sportive. Valoarea totală a proiectului coordonat de CJ Sibiu este de 4,897,058.10 lei, din care 4,799,116.91 lei (98% din valoarea cheltuielilor eligibile, peste un milion euro) sunt sume nerambursabile alocate de AMPOR, prin Programul REGIO, diferența constând în contribuția beneficiarului la cheltuielile eligibile și neeligibile. Termenul de finalizare a investițiilor este estimat la finalul anului 2022.

Pe de altă parte, cererea de finanțare pentru modernizarea Școlii nr.22, prevede reabilitarea acestui imobil de pe strada Bagdazar din Sibiu, în vederea relocării centrului de educație incluzivă din oraș. În viitorul Centru vor studia 258 copii, din care 80 fete și 178 băieți. Prin proiect se propune executarea lucrărilor de reabilitare a actualei clădiri a Școlii nr.22 în vederea adaptării acesteia la noile necesități. Construcția existentă va fi extinsă cu un corp nou de clădire ce va include 15 săli de clasă pentru școlari cu deficiențe severe, cel puțin 14 săli de clasă pentru școlari cu deficiențe medii sau ușoare, cancelarie și birouri, spații administrative. Pentru funcțiunea de centru social specific, vor fi realizate o sală pentru art-terapie, o sală pentru stimulare senzo-ludoterapie, un centru de documentare și informare CDI, o sală time-out, un cabinet informatică, cabinete medicale și stomatologice. De asemenea, Centrul de Educație Incluzivă din Sibiu va avea ateliere de profesionalizare, cabinete de consiliere, de logopedie, o sală de kinetoterapie și propria sa piscină/bazin, dar și un număr suficient de grupuri sanitare, raportate la numărul de elevi.

Valoarea totală a proiectului este de 13.104.230,50 lei, din care 9.069.289,89 lei (tot 98% din valoarea cheltuielilor eligibile, aproape 2 milioane euro) sunt sume nerambursabile alocate de AMPOR, prin Programul REGIO. Diferența constă în contribuția beneficiarului – Consiliul Județean Sibiu – la cheltuielile eligibile și neeligibile din cadrul proiectului, după cum rezultă din Fișa sintetică atașată prezentului material de presă. Investiția se va finaliza până la sfârșitul anului 2023.

Investițiile în infrastructura educațională locală, contribuie la dezvoltare inclusiv pe plan regional și trebuie să ducă la reducerea inegalităților în ceea ce privește îmbunătățirea cunoștințelor și aptitudinilor tinerilor din zonă, la fel cum trebuie să promoveze incluziunea socială, prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale și de educație.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 95