Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Orientări revizuite, adoptate de Comisia Europeană, privind ajutoarele de stat regionale

Comisia Europeană a anunțat luni, 19 aprilie 2021, adoptarea orientărilor revizuite ale UE privind ajutoarele de stat regionale, care stabilesc normele în temeiul cărora statele membre pot acorda ajutoare de stat întreprinderilor pentru a sprijini dezvoltarea economică a zonelor defavorizate din UE, asigurând în același timp condiții de concurență echitabile între statele membre. Orientările revizuite vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2022.

Orientările privind ajutoarele de stat regionale sunt primul set de norme privind ajutoarele de stat care sunt revizuite după anunțarea Pactului verde european și a Strategiilor industriale și digitale europene.

Ajutoarele de stat regionale constituie un instrument important utilizat de statele membre pentru a consolida dezvoltarea regională. Comisia a adoptat orientările revizuite privind ajutoarele de stat regionale în urma unei evaluări a normelor actuale efectuate în 2019 și a unei ample consultări cu privire la proiectul de text a tuturor părților interesate, inclusiv a statelor membre, a autorităților regionale și locale, a asociațiilor de întreprinderi, a grupurilor de interese, a întreprinderilor individuale și a cetățenilor.

Orientările revizuite privind ajutoarele de stat regionale includ o serie de ajustări precis orientate pentru a simplifica normele și a reflecta experiența dobândită în urma aplicării normelor anterioare, precum și pentru a reflecta noile priorități de politică legate de Pactul verde european și de Strategia industrială pentru Europa și Strategia digitală europeană. Principalele elemente ale orientărilor revizuite sunt următoarele:

  • Majorarea acoperirii totale a ajutoarelor regionale la 48 % din populația UE (față de 47 %, cât era înainte) și lista actualizată a zonelor „a” asistate și a zonelor „c” predefinite pe baza celor mai recente statistici disponibile realizate de Eurostat privind PIB-ul (2016-2018) și șomajul (2017-2019). Criteriile de atribuire pentru zonele asistate, care s-au dovedit a funcționa bine în perioada anterioară, au rămas neschimbate. În același timp, statele membre vor dispune de o flexibilitate sporită pentru a atribui pe hărți așa-numitele zone „c” care nu sunt predefinite: pe lângă criteriile care erau deja în vigoare, Comisia a introdus și o simplificare pentru a le permite statelor membre să atribuie cu ușurință statutul de zonă „c” care nu este predefinită zonelor de tranziție justă, care se confruntă cu provocări deosebite legate de tranziție.
  • Majorarea intensităților maxime ale ajutoarelor pentru a sprijini obiectivele Pactului verde european și ale strategiei digitale prin facilitarea acordării unor stimulente suplimentare pentru investiții în zonele defavorizate ale UE. În plus, orientările includ mai multe bonificații ale intensității ajutoarelor: (i) pentru regiunile ultraperiferice, (ii) pentru zonele de frontieră, (iii) pentru zonele de tranziție justă din zonele cele mai defavorizate și (iv) pentru zonele care se confruntă cu scăderea populației. La rândul lor, întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) continuă să beneficieze de intensități maxime ale ajutoarelor mai ridicate decât întreprinderile mari.
  • Valabilitatea hărților ajutoarelor regionale pentru perioada 2022-2027, cu o evaluare la jumătatea perioadei prevăzută pentru 2023, pe baza statisticilor actualizate, care să reflecte evoluțiile economice recente și să le permită regiunilor să se redreseze în urma crizei.
  • Simplificarea generală a structurii orientărilor, clarificarea unora dintre definiții și termeni și o serie de modificări precis orientate în lumina Pactului verde european și a Strategiilor industriale și digitale ale UE. De exemplu, domeniul de aplicare sectorial al orientărilor a fost actualizat, precum și criteriile utilizate pentru a se asigura un echilibru între impactul pozitiv al ajutoarelor și efectele negative ale acestora asupra concurenței și a comerțului. Acum, această evaluare poate lua în considerare și alte efecte pozitive și negative, cum ar fi o contribuție substanțială la dubla tranziție verde și digitală sau anumite externalități negative conexe.

În același timp, Orientările privind ajutoarele de stat regionale continuă să cuprindă garanții solide menite să împiedice statele membre să utilizeze bani publici pentru a provoca deplasarea locurilor de muncă dintr-un stat membru al UE în altul, lucru care este esențial pentru a se asigura o concurență loială pe piața unică.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 312