Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia a lansat prima cerere de propuneri pentru sprijinirea activităților de voluntariat ale tinerilor în cadrul noului Corp european de solidaritate 2021-2027

Comisia Europeană a lansat ieri, 15 aprilie 2021, prima cerere de propuneri în cadrul noului Corp european de solidaritate 2021-2027. Corpul european de solidaritate îi sprijină pe tinerii care doresc să se implice în activități de voluntariat într-o varietate de domenii, de la sprijinirea persoanelor aflate în dificultate la sprijinirea acțiunilor în domeniul sănătății și al mediului, în întreaga UE și în afara acesteia. Prioritatea din acest an va fi sănătatea, voluntarii fiind mobilizați să lucreze la proiecte care vizează provocările din domeniul sanitar, inclusiv impactul pandemiei de COVID-19, precum și redresarea.

Cu un buget specific de peste 1 miliard EUR pentru perioada 2021-2027, noul program oferă oportunități pentru ca 275 000 de tineri să poată contribui la abordarea provocărilor societale și umanitare prin voluntariat sau prin crearea propriilor proiecte de solidaritate. Pentru primul an al noului program, sunt disponibile peste 138 de milioane EUR. Începând de anul viitor, programul le va permite totodată tinerilor să se implice ca voluntari în activități de ajutor umanitar la nivel mondial, contribuind astfel la abordarea provocărilor umanitare din țările terțe sigure prin sprijinirea activităților de ajutor umanitar ale UE în țările respective.

Noul Corp european de solidaritate sprijină prioritățile politice generale ale UE, facilitând abordarea acestora de către organizații și tineri. Patru axe sunt evidențiate în mod special:

  • promovarea incluziunii și a diversității;
  • „înverzirea” proiectelor și încurajarea unui comportament responsabil și sustenabil din punctul de vedere al mediului în rândul participanților și al organizațiilor participante;
  • sprijinirea tranziției digitale prin proiecte și activități care stimulează competențele digitale, promovează alfabetizarea digitală și dezvoltă înțelegerea riscurilor și a oportunităților tehnologiei digitale;
  • promovarea participării tinerilor la procesele democratice și la angajamentul civic.

Pe lângă aceste patru domenii de acțiune, programul va avea flexibilitatea de a adăuga priorități anuale, pentru a aborda chestiuni urgente – cum este, în acest an, urgența sanitară.

Pentru a participa la Corpul european de solidaritate, organizațiile trebuie să obțină o etichetă de calitate, care atestă că desfășoară activități de solidaritate de înaltă calitate, în conformitate cu principiile, obiectivele și cerințele programului. Orice organism public sau privat poate solicita finanțare, cu ajutorul agențiilor naționale ale Corpului european de solidaritate din toate statele membre ale UE și din țările terțe asociate la program – Islanda, Liechtenstein, Turcia și Republica Macedonia de Nord. În plus, grupurile de tineri înregistrate pe portalul Corpului european de solidaritate pot solicita în mod direct finanțare pentru proiecte de solidaritate pe care le dezvoltă și le conduc.

Perioada de depunere a cererilor pentru ambele cereri de propuneri din cadrul noului program 2021-2027 începe la 15 aprilie și se încheie la 5 octombrie 2021.

Cererile de acordare a etichetei de calitate pentru activități de voluntariat în spiritul solidarității pot fi depuse oricând. Termenul de depunere a cererilor de acordare a etichetei de calitate pentru activități de voluntariat în domeniul ajutorului umanitar este 22 septembrie 2021.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 138