Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

"FGCR îi poate ajuta pe aceia care doresc sa realizeze proiecte în domeniul agriculturii si industriei alimentare cu fonduri europene"

Veronica Toncea, director general al Fondului de Garantare a Creditului Rural - FGCR, explica ce inseamna FGCR, care sunt investitiile pentru care se obtine o garantare a creditului si care sunt pasii pe care trebuie sa-i faca cei care doresc garantia.

Ce înseamna FGCR? Cum poate acesta ajuta investitorul român?

Fondul de Garantare a Creditului Rural este o institutie financiara nebancara. Obiectul nostru de activitate este exclusiv garantarea creditelor si a altor instrumente de finantare, care pot fi obtinute de producatori agricoli si procesatori de produse agroalimentare, pentru realizarea productiei agricole si realizarea obiectivelor de investitii în aceste domenii. Astfel, FGCR poate garanta creditele, precum si alte instrumente financiare pe care institutiile de credit le acorda primariilor comunale si altor potentiali beneficiari pentru asigurarea cofinantarii proiectelor eligibile prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Prin garantiile acordate, Fondul preia o parte din riscul de creditare asumat de bancile comerciale, conform Legii 218/2005. Concret, FGCR îi poate ajuta pe beneficiarii care doresc sa realizeze proiecte în domeniul agriculturii si industriei alimentare cu fonduri europene, dar care nu dispun de suficiente garantii pentru a obtine un credit. Garantia FGCR poate acoperi 50% din volumul creditelor destinate realizarii productiei, iar în cazul creditelor pe termen scurt, mediu si lung acordate pentru investitii, garantia Fondului reprezinta între 70% si 100% din volumul creditului. Nu i se vor pretinde beneficiarului de credit, pentru partea garantata de acesta, garantii materiale, în afara celor solicitate de banca, iar fermierii privati persoane fizice autorizate si asociatiile de fermieri nu platesc comision de garantare.
Consider ca este convingator pentru toti investitorii faptul ca pentru obtinerea fondurilor SAPARD, 1438 beneficiari au primit credite garantate de FGCR, valoarea garantiilor acordate fiind de circa 240 milioane euro, pentru o valoare a creditelor de 340 milioane euro.

Care sunt investitiile pentru care se poate obtine o garantare a creditului?


Acestea vizeaza o multitudine de domenii, precum investitii în: productia agricola vegetala si animala; investitii în utilaje si instalatii pentru transformarea prin diverse procedee a produselor agricole vegetale si animaliere, investitii în domeniul serviciilor, legate de productia Agricola vegetala si animala; realizarea de obiective noi si/sau finalizarea celor existente pentru prelucrarea produselor agricole, capacitati de productie; procurarea de masini, utilaje agricole, animale de reproducere; înfiintarea de plantatii pomicole, viticole si de alte specii; realizarea de catre consiliile locale a lucrarilor de dezvoltare a infrastructurii rurale cofinantate din fonduri europene; achizitionarea de terenuri agricole; obiective de investitii cofinantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala, Fondul European pentru Piscicultura si Fondul European de Garantare Agricola.

Care sunt pasii pe care trebuie sa îi faca cei care doresc garantia FGCR?


Acestia trebuie sa se adreseze mai întâi bancii finantatoare. Aceasta va analiza documentatia de credit (bonitatea clientului, eficienta afacerii, garantiile necesare si disponibile), iar în cazul aprobarii creditului, sub rezerva obtinerii garantiei FGCR, va solicita Fondului garantia si va transmite documentatia catre Fond. FGCR va analiza solicitarea bancii si, în cazul aprobarii garantiei, va încheia con tractul de garantare cu banca comerciala. În caz contrar, decizia de respingere va fi comunicata bancii.

Ce sfaturi aveti pentru cei interesati în obtinerea garantiei?

Îi sfatuiesc pe toti cei care doresc sa obtina fonduri europene pentru ideile lor de afaceri sa-si pregateasca documentatia ceruta prin PNDR sau FEP, iar în masura în care au nevoie de sprijin pentru pregatirea documentatiei necesare, atât tehnice, cât si financiar, sa apeleze la firme de consultanta profesioniste. De asemenea, îi sfatuiesc sa prezinte bancilor comerciale documentatia necesara si sa solicite finantarea proiectului si garantarea creditelor de catre FGCR IFN SA.

Sursa: Buletinul InfoAPDRP

Vizualizări: 130