Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Granturi IMM: Lista cu statusul actualizat al aplicanților pe măsura 2! Ministrul Năsui declară că există buget să facă plăți până la ~9.000 RUE

UPDATE: MEAT a publicat în cursul zilei de astăzi o erată la documentul referitor la statusul pe măsura 2, deoarece în documentul inițial trei entități cu nr. RUE peste 4500 apăreau ca fiind notificate, în ciuda declarațiilor ministrului Năsui. Modificarea a apărut ca urmare a unei cereri de clarificări transmisă de fonduri-structurale.ro. Descarcă documentul actualizat 

Astăzi, 31 martie 2021, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunțat reluarea plăților pe măsura 2 – granturi pentru capital de lucru, aferentă schemei de ajutor instituită prin OUG 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile.

Conform acestuia, ministerul Economiei a făcut deja primele plăți din Bugetul 2021 pentru Măsura 2, în cadrul Programului Operațional Competitivitate.

Poziția până la care au fost notificate dosarele și trimise la plată, în cazul în care au fost declarate admise, este 4.500, din 22.226 de firme înscrise pentru ajutor în această schemă, a transmis ministerul Economiei în cursul zilei de astăzi, publicând totodată și statusul firmelor aplicante pe măsurile 1 și 2.*

Descarcă statusul firmelor pe măsura 1 - microgranturi

Descarcă statusul firmelor pe măsura 2 - granturi pentru capital de lucru

Ordinea plăţilor se face în ordinea numerelor de identificare în Registrul Unic Electronic (număr RUE), adică în ordinea în care s-au înscris potențialii beneficiari.

*Notă: Conform MEAT, „Acceptat (sau respins) de principiu în lista de așteptare" înseamnă că sunt acceptați sau respinși după procesul de evaluare, dar notificările vor fi făcute în limita finanțării europene bugetate.

Conform comunicatului oficial, miniștrii Cristian Ghinea și Claudiu Năsui au semnat ieri un act adițional prin care 209 milioane de euro au fost suplimentați pentru plata Măsurii 2. Astfel, până acum au fost alocați 474 de milioane de euro din fonduri europene pentru măsura 2 și rămân de contractat încă 291 de milioane de euro pentru încheierea măsurii.

Motivele de întârziere a plăților

Ministrul Năsui a explicat astăzi care sunt cele trei surse de întârziere a plăților, astfel:

  1. Faptul că s-a dat OUG 199/2020 de majorare cu 500 de milioane de euro fără sursă de finanțare UE.

Deocamdată, poziția până la care au fost notificate dosarele și trimise la plată, în cazul în care au fost declarate admise, este ~4.500, din 22.226 de firme înscrise pentru ajutor în această schemă. Ordinea plăților se face în ordinea numerelor de identificare din Registrul Unic Electronic (număr RUE). Adică în ordinea în care s-au înscris potențialii beneficiari.

De ce a durat atât și va mai dura? Pentru că nu avem încă banii europeni care au fost promiși anul trecut. Încă din luna ianuarie am zis acest lucru.

Inițial, măsura 2 a avut o sumă alocată prin contract de finanțare de la Uniunea Europeană de 265 de milioane de euro. Pe 19.11.2020, a fost majorată suma alocată din fonduri europene cu încă 500 de milioane de euro (prin OUG 199/2020) la 765 de milioane de euro. Problema este că nu e suficient să avem un OUG care ne promite bani europeni, ci mai avem nevoie și de finanțarea propriu-zisă de la Uniunea Europeană. Finanțarea aceea vine printr-un contract de finanțare.

Tot în luna ianuarie, ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea, a reușit să găsească cu greu o sursă de finanțare pentru cei 500 de milioane de euro lipsă. A găsit o sursă de finanțare din programul React-EU. Problema este că React-EU nu este încă programat. Ia timp până se operaționalizează. De aceea, ne-am luptat să acoperim cei 500 de milioane de euro lipsă din alte surse.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, ieri am reușit să mutăm 209 milioane de euro de pe măsura 3 pe măsura 2 ca să putem face plăți. De ce 209 milioane? Pentru că atât reprezenta supra-contractarea pentru întreaga schemă. Astfel vom ajunge cu plățile pe la ~9.000 RUE. Rămân 291 milioane euro de acoperit. Avem soluții și pentru ei. De asemenea, banii din măsura 3 rămân să fie finanțați din React-EU”, conform ministrului.

  1. Întârzierea adoptării bugetului pe 2021 până în martie.

Începând cu 1 ianuarie 2021, în lipsa unui buget, plățile s-au făcut în limita a 1/12 din bugetul anului anterior. Pentru 2020, fusese bugetat ~1/4 din plățile necesare. Deci puteam plăti în fiecare lună ~1/48 din bugetul necesar. De aceea, era extrem de important ca bugetul pe anul 2021 să apară rapid. El a intrat în vigoare pe 11 martie, adică la 3 zile după ce a fost promulgat pe 8 martie”.

  1. Întârzierea cu care a apărut ministerul economiei propriu-zis.

HG-ul de organizare a stat în transparență publică cele 30 de zile legale și a fost adoptat pe 10 martie. Problema este că publicarea HG-ului în Monitorul oficial s-a făcut abia pe 17 martie seara. Deci a mai întârziat încă 7 zile tot procesul”.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Facebook Claudiu Năsui & Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Vizualizări: 10488