Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Consiliul UE dă undă verde programului Europa digitală. Inteligența artificială și securitatea cibernetică, printre domeniile cheie

Noul program Europa digitală al UE va stimula transformarea digitală prin furnizarea de finanțare pentru implementarea tehnologiilor de vârf în domenii esențiale, cum ar fi inteligența artificială, supercalculul și securitatea cibernetică, se arată într-un comunicat oficial emis ieri, 16 martie 2021, de către Consiliul UE. 

Cu un buget considerabil de 7 588 de milioane EUR, programul se va derula în perioada 2021-2027, începând retroactiv de la 1 ianuarie.

Consiliul a adoptat programul ieri, 16 martie 2021, următorul pas fiind adoptarea sa de către Parlamentul European.

„Programul Europa digitală face parte din efortul intens al UE de a valorifica la maximum digitalizarea în beneficiul societăților și economiilor sale, de a-și spori autonomia în ceea ce privește tehnologiile esențiale și de a-și consolida competitivitatea. Ne va ajuta să construim servicii digitale de ultimă generație, sigure și de înaltă performanță, pentru toți cetățenii și toate întreprinderile din întreaga Uniune”, a declarat Pedro Nuno Santos, ministrul portughez al infrastructurii și locuințelor, președintele Consiliului.

Programul Europa digitală va finanța proiecte în cinci domenii, fiecare cu propriul buget orientativ:

  1. Calculul de înaltă performanță: 2 226 914 000 EUR
  2. Inteligența artificială: 2 061 956 000 EUR
  3. Securitatea cibernetică și încrederea: 1 649 566 000 EUR
  4. Competențele digitale avansate: 577 347 000 EUR
  5. Implementarea, utilizarea optimă a capacităților digitale și interoperabilitatea: 1 072 217 000 EUR

Europa digitală va veni să completeze o serie de alte programe care sprijină transformarea digitală, precum Orizont Europa, care se concentrează pe cercetare și dezvoltare tehnologică, și aspectele digitale aferente Mecanismului pentru interconectarea Europei. În plus, în temeiul noului regulament privind Mecanismul de redresare și reziliență, planurile naționale de redresare și reziliență trebuie să aloce cel puțin 20 % din cheltuieli tranziției digitale.

Procedura și etapele următoare

Votul de ieri, prin procedură scrisă, semnifică adoptarea de către Consiliu a poziției sale în primă lectură. Actul legislativ trebuie acum să fie adoptat de Parlamentul European în a doua lectură înainte de a fi publicat în Jurnalul Oficial al UE. Regulamentul va intra în vigoare la data publicării sale.

Adoptarea formală a fost pregătită de un acord provizoriu la care s-a ajuns între președinția Consiliului și Parlamentul European la 14 decembrie 2020. Textul convenit a fost aprobat de Comitetul Reprezentanților Permanenți al Consiliului la 18 decembrie 2020.

Descarcă poziția Consiliului

Sursa: Consiliul UE

Vizualizări: 275