Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Consiliul UE și-a adoptat poziția cu privire la Orizont Europa 2021-2027. Ce noutăți aduce noul program

Consiliul UE a adoptat ieri, 16 martie 2021, poziția sa în primă lectură cu privire la Orizont Europa, programul-cadru multianual al UE pentru cercetare și inovare pentru perioada 2021-2027. Această poziție este urmarea unui acord la care s-a ajuns în decembrie anul trecut cu Parlamentul European, care pregătește terenul pentru adoptarea rapidă în a doua lectură a propunerii de regulament de instituire a programului Orizont Europa.

„Adoptarea de astăzi (n.r ieri) a poziției Consiliului ne aduce la doar un pas distanță de adoptarea finală a celui mai ambițios program de cercetare și inovare al UE de până acum. Cercetătorii noștri vor avea la dispoziție instrumentele necesare pentru a-și aduce o contribuție valoroasă la redresarea noastră economică rezilientă în urma crizei provocate de COVID-19 și la tranziția rapidă către o economie verde și digitală”, a declarat Manuel Heitor, ministrul portughez al științei, tehnologiei și învățământului superior.

Regulamentul stabilește structura și obiectivele programului, bugetul, formele de finanțare din partea UE și normele pentru furnizarea acestei finanțări. El prevede că 35% din cheltuielile pentru acțiunile finanțate în cadrul programului vor trebui să contribuie la obiective climatice.

De asemenea, acesta reglementează cooperarea internațională dintre UE și țările terțe în domeniul cercetării și inovării.

În comparație cu predecesorul său, programul Orizont Europa introduce:

  • abordare bazată pe clustere pentru soluționarea provocărilor societale,
  • abordare simplificată în ceea ce privește parteneriatele europene,
  • abordare orientată spre îndeplinirea obiectivelor misiunilor,
  • Consiliul European pentru Inovare (CEI),
  • mai mare deschidere către noi parteneri, păstrând excelența ca principalul criteriu de selecție,
  • norme simplificate, o mai mare securitate juridică și mai puține sarcini administrative pentru beneficiari și administratorii de programe.

Descarcă poziția Consiliului

Etapele următoare

Potrivit acordului politic la care au ajuns colegiuitorii în decembrie anul trecut, Parlamentul European ar urma să aprobe poziția în primă lectură a Consiliului în aprilie 2021.

Regulamentul va fi apoi considerat ca fiind adoptat în mod formal.

Se va aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2021.

Sursa: Consiliul UE

Vizualizări: 377