Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia propune mobilizarea unor fonduri de aproape 530 de milioane euro pentru sprijinirea măsurilor de urgență împotriva pandemiei de COVID-19

Joi, 11 martie 2021, Comisia Europeană a prezentat un pachet de aproape 530 de milioane euro sub formă de sprijin financiar suplimentar în cadrul Fondului de solidaritate al UE. Acesta va contribui la eforturile de combatere a coronavirusului depuse de 17 state membre și trei state în curs de aderare (Austria, Belgia, Croația, Cehia, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, România, Spania, Albania, Muntenegru și Serbia) în scopul protejării sănătății publice.

Finanțarea respectivă va sprijini o parte din cheltuielile publice cu echipamentele medicale și individuale de protecție, cu sprijinul de urgență acordat populației și cu măsurile de prevenire, monitorizare și control al răspândirii bolii.

Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a declarat: „Fondul de solidaritate al UE este o demonstrație concretă a solidarității europene în acțiune. De la crearea sa, fondul a oferit asistență și ajutor eficace pentru milioane de oameni în perioade dificile. Anul trecut, domeniul de aplicare al fondului a fost extins pentru a acoperi urgențele de sănătate publică de importanță majoră. Acum propunem mobilizarea asistenței financiare atât de necesare în contextul pandemiei de COVID-19. FSUE își îndeplinește din nou misiunea principală.”

Pachetul de ajutor propus include, de asemenea, plățile în avans în valoare de 132,7 milioane euro primite deja de Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Croația, Ungaria și Portugalia. Mobilizarea plăților finale din FSUE către aceste 17 state membre se face în urma unei evaluări aprofundate a cererilor depuse, asigurând coerența abordării și egalitatea de tratament.

Etapele următoare

Contribuția financiară propusă de Comisie trebuie să fie aprobată de Parlamentul European și de Consiliu. Ajutorul financiar va fi apoi plătit țărilor solicitante.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 205